Verwarring over de houdbaarheids aanduidingen op etenswaren zorgt voor voedselverspilling. Fabrikanten kunnen nu iconen op de verpakking plaatsen voor meer duidelijkheid en minder verspilling.
Houdbaarheids-iconen op verpakking tegen voedselverspilling
Verschil tussen THT en TGT
Op verpakkingen van voedingsmiddelen kunnen 2 soorten houdbaarheids aanduidingen staan: een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Wist je dat...
...een uiterste houdbaarheidsdatum niet op alle producten verplicht is? Verse groente en fruit, wijn en bier met een hoog alcoholpercentage en bijvoorbeeld vers brood of gebak hoeven geen datum te vermelden.
Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Een TGT-datum staat bijvoorbeeld op versproducten als vlees, gebak en voorgesneden groenten en fruit.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolNog prima eetbaar
De gewenste actie bij de THT-datum is een heel andere dan die bij TGT. Toch haalt het merendeel van de consumenten ze door elkaar. Ze gooien daardoor vaak producten weg die eigenlijk nog prima eetbaar zijn.
De verwarring tussen de THT en TGT veroorzaakt zo’n 10 procent van de voedselverspilling thuis. Dat is nogal wat, als je bedenkt dat de gemiddelde consument in ons land jaarlijks zo’n 34 kilo aan voedsel weggooit.
Iconen
Om het verschil tussen de houdbaarheidsdatums te verduidelijken, zijn er nu 2 iconen geïntroduceerd die fabrikanten vrijwillig op de verpakking kunnen plaatsen. De iconen melden de afkorting en de actie die erbij past.
Zo staat bij er bij het THT-icoon vermeld ‘Vaak goed na datum, kijk, ruik en proef’ en bij TGT ’Niet gebruiken na datum.
Is je vlees of vis bijna over de datum en heb je geen tijd meer om het op te eten? Dan kan je het invriezen. Hierdoor blijft het nog circa 3 maanden goed!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat deze iconen consumenten kunnen helpen om minder voedsel te verspillen. Door de iconen zijn consumenten minder geneigd om THT-producten over de datum weg te gooien.
Ook draagt het icoon eraan bij dat ze vaker TGT-producten op de uiterste houdbaarheidsdag opeten. En ze zijn terughoudender om TGT-producten na deze datum te eten; precies zoals de bedoeling is met het oog op voedselveiligheid.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek