Houdbaarheids-ico­n­e­n op verpakking tegen voedselverspillin­g

Verwarring over de houdbaarheids aanduidingen op etenswaren zorgt voor voedselverspilling. Fabrikanten kunnen nu iconen op de verpakking plaatsen voor meer duidelijkheid en minder verspilling. 

tgt tht betekenis

Verschil tussen THT en TGT

Op verpakkingen van voedingsmiddelen kunnen 2 soorten houdbaarheids aanduidingen staan: een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. 

Wist je dat...

...een uiterste houdbaarheidsdatum niet op alle producten verplicht is? Verse groente en fruit, wijn en bier met een hoog alcoholpercentage en bijvoorbeeld vers brood of gebak hoeven geen datum te vermelden. 

Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Een TGT-datum staat bijvoorbeeld op versproducten als vlees, gebak en voorgesneden groenten en fruit.

voedselverspilling

Nog prima eetbaar

De gewenste actie bij de THT-datum is een heel andere dan die bij TGT. Toch haalt het merendeel van de consumenten ze door elkaar. Ze gooien daardoor vaak producten weg die eigenlijk nog prima eetbaar zijn.

De verwarring tussen de THT en TGT veroorzaakt zo’n 10 procent van de voedselverspilling thuis. Dat is nogal wat, als je bedenkt dat de gemiddelde consument in ons land jaarlijks zo’n 34 kilo aan voedsel weggooit. 

houdbaarheidsdatum

Iconen

Om het verschil tussen de houdbaarheidsdatums te verduidelijken, zijn er nu 2 iconen geïntroduceerd die fabrikanten vrijwillig op de verpakking kunnen plaatsen. De iconen melden de afkorting en de actie die erbij past.

Zo staat bij er bij het THT-icoon vermeld ‘Vaak goed na datum, kijk, ruik en proef’ en bij TGT ’Niet gebruiken na datum. 

Tip

Is je vlees of vis bijna over de datum en heb je geen tijd meer om het op te eten? Dan kan je het invriezen. Hierdoor blijft het nog circa 3 maanden goed!

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat deze iconen consumenten kunnen helpen om minder voedsel te verspillen. Door de iconen zijn consumenten minder geneigd om THT-producten over de datum weg te gooien.

Ook draagt het icoon eraan bij dat ze vaker TGT-producten op de uiterste houdbaarheidsdag opeten. En ze zijn terughoudender om TGT-producten na deze datum te eten; precies zoals de bedoeling is met het oog op voedselveiligheid.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

suiker menukaart

Waarschuwing voor suikers op menu?

Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster ...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voedingsrichtlijn...

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

Ontbijtgranen krijgen code voor slechtzienden op verpakking

Ontbijtgranen krijgen code voor slechtzienden op verpakking

Voedingsfabrikant Kellogg’s gaat alle verpakkingen van cornflakes en andere ontbijtgranen voorzien van een kleurcode. Hi...

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Wil je druiven kopen, maar kom je in de verleiding koekjes mee te nemen? De supermarkt kan je een zetje in de goede rich...

Toon meer (211)