Leefstijlprogramm­a helpt vrouwen met PCOS

Vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) hebben baat bij een leefstijlprogramma. Het helpt om af te vallen en beter in hun vel te zitten. Dat blijkt uit onderzoek van het ErasmusMC.

PCOS vrouwen

Polycysteus ovariumsyndroom

PCOS is een aandoening die bij 8 tot 15 procent van de vrouwen in de vruchtbare jaren voorkomt. Bij dit syndroom hebben vrouwen vaak een onregelmatige menstruatiecyclus en zijn er problemen met de vruchtbaarheid.

Ook heeft een groot deel van de vrouwen met PCOS last van overgewicht of obesitas.

Het is bekend dat een gewichtsafname van 5 tot 10 procent gunstige resultaten heeft op de vruchtbaarheid, op de stofwisseling en op psychische klachten.

Onderzoek in 3 groepen

In het onderzoek van het ErasmusMC werd bij 210 vrouwen met PCOS gekeken of een leefstijlinterventie effectief is om af te vallen en om zich mentaal beter te voelen. De deelnemers aan het gerandomiseerde klinische onderzoek werden ingedeeld in 3 groepen.

Een jaar lang kregen 2 groepen iedere week een sessie over leefstijl, gericht op gezonde voeding, beweging en mentaal welzijn, in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Een van die groepen kreeg ook SMS-reminders, de andere groep niet. De 3e groep was de controlegroep en ontving de gewone zorg.

PCOS levenstijl veranderen

Leefstijlinterventie werkt het best

De vrouwen die de leefstijlinterventie kregen, lukte het vaker om minstens 5 procent gewicht te verliezen dan de vrouwen die de gebruikelijke zorg kregen.

In die controlegroep bereikte 21,8 procent van de vrouwen 5 procent gewichtsverlies. In de leefstijlgroep zonder SMS was dit 52,8 procent en in de leefstijlgroep met SMS verloor 85,7 procent van de deelnemers minimaal 5 procent van hun lichaamsgewicht.

Verbetering van mentaal welzijn

Naast het gunstige effect op het gewicht leidde de leefstijlinterventie ook tot positieve resultaten op mentaal gebied. Bij de vrouwen in de leefstijlgroep waren depressie en gestoord eetgedrag verminderd, en was de zelfwaardering toegenomen.

In de controlegroep waren deze resultaten niet te zien. Dit had ook invloed op het volhouden van het programma; het lukte vrouwen die minder somber waren beter om het programma vol te houden en af te vallen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

ErasmusMC (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Krijgen zwangere vrouwen voldoende jodium binnen?

Krijgen zwangere vrouwen voldoende jodium binnen?

Het RIVM doet onderzoek naar de jodiumstatus van zwangere vrouwen. Doel is te meten of zij voldoen aan de verhoogde jodi...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

dementie

5 leefstijlfactoren tegen dementie

Ouderen met een gezonde leefstijl leven niet alleen langer, maar hebben ook minder jaren dementie. Zo’n gezonde le...

vaccinatie borstvoeding

Effect coronavaccinatie op moedermelk

Vrouwen die borstvoeding geven, worden aangemoedigd een coronavaccin te halen. Uit recente gegevens blijkt nu dat soms d...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Toon meer (-8)
Volg ons