In een nieuw rapport waarschuwt de WHO voor een Europese obesitas-epidemie. Bijna 6 op de 10 volwassenen in Europa heeft overgewicht of obesitas. En bij kinderen gaat het om bijna 3 op de 10.
WHO: in Europa is sprake van een obesitas-epidemie
Belangrijke risicofactor
Europa behoort wereldwijd tot de regio’s met de hoogste cijfers van overgewicht en obesitas. Alleen in de Verenigde Staten zijn de cijfers nog hoger.
Na verhoogde bloeddruk, ongezonde voeding en roken is overgewicht de 4e risicofactor voor leefstijlziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en luchtwegaandoeningen.
Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte. In Europa gaat het naar schatting om meer dan 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar, ofwel 13 procent van de sterfte.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWist je dat...
...een kwart van de toegevoegde suikers die we binnenkrijgen afkomstig zijn uit niet alcoholische dranken?
Coronavirus
De coronapandemie heeft het overgewichtsprobleem volgens de WHO nog duidelijker gemaakt. Mensen met obesitas hebben meer kans op complicaties en sterfte door het virus.
Ook gaan de coronamaatregelen gepaard met een toename van een inactieve leefstijl en de consumptie van ongezonde voeding. Dit werkt overgewicht in de hand.
Wist je dat...
Uit onderzoek blijkt dat 28 procent van de Nederlanders een stuk minder is gaan sporten door de coronacrisis?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Suikertaks en leefstijlinterventies
In het rapport geeft de WHO aanbevelingen om overgewicht en obesitas terug te dringen:
- Invoeren van fiscale maatregelen, zoals een suikertaks op gezoete dranken en verlaging van de BTW van gezonde voedingsmiddelen als groenten en fruit
- Beperken van de reclame voor ongezonde voedingsmiddelen voor kinderen
- Verbeteren van de behandeling van overgewicht en obesitas
- Leefstijlprogramma’s om voeding en beweging tijdens alle levensfases te verbeteren. Denk aan preconceptie- en zwangerschapszorg, het stimuleren van borstvoeding, schoolprogramma’s en het verbeteren van de beschikbaarheid van gezonde voeding en mogelijkheden voor fysieke activiteit in de omgeving.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie