Overgewicht is grote kostenpost voor de maatschappij

Overgewicht en obesitas kosten de Nederlandse maatschappij 79 miljard euro per jaar. Dat zijn niet alleen zorgkosten. Het minder kunnen werken door ziekte door overgewicht zorgt voor de hoogste kosten.

Onderzoekers van Maastricht University en Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) hebben drie verschillende soorten kosten meegenomen

Drie kostenposten

Voor het eerst zijn de kosten van overgewicht en obesitas in Nederland niet geschat, maar echt berekend op basis van gegevens van 97 volwassen Nederlanders met overgewicht of obesitas.

Onderzoekers van Maastricht University en Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) hebben drie verschillende soorten kosten meegenomen op basis van de gegevens van de deelnemers.

Allereerst waren dat kosten voor gezondheidszorg, zoals consulten bij huisarts, diëtist, psycholoog, medicijngebruik of een maagverkleiningsoperatie. De tweede post bestond uit kosten voor de patiënt en familie, bijvoorbeeld voor aangepaste kleding en pogingen om af te vallen. De derde kostenpost bestond uit een verminderde productiviteit in het arbeidsproces, bijvoorbeeld omdat mensen met overgewicht of obesitas vaker en langer ziek zijn. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Verminderde arbeidsproductiviteit

De totale kosten van overgewicht en obesitas bedragen jaarlijks bijna 11.500 euro per volwassene met overgewicht of obesitas, zo blijkt uit de berekeningen. Opvallend genoeg bleken gezondheidszorgkosten met bijna 3.000 euro per jaar niet verantwoordelijk voor de grootste bijdrage in de totale kostenpost.

De grootste bijdrage is afkomstig van een verminderde arbeidsproductiviteit. Dit kost de samenleving omgerekend circa 4.500 euro per volwassene met overgewicht of obesitas per jaar. Ook de kosten voor de patiënt en familie zijn met circa 4.000 euro per jaar aanzienlijk. 

Obesitas duurder dan overgewicht

Van de deelnemers aan het onderzoek hadden er 45 overgewicht (BMI tussen 25 en 30). Bij 52 deelnemers was sprake van obesitas (BMI hoger dan 30). De totale kosten voor obesitas bleken in het onderzoek hoger dan voor overgewicht.

Obesitas kostte in totaal ruim 15.000 euro per persoon per jaar en overgewicht bijna 7.000 euro. Het verschil kwam vooral omdat bij obesitas de kosten voor verminderde arbeidsproductiviteit hoger waren; zij waren dus vaker ziek dan bij een lagere BMI.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Kwaliteit van leven

Overgewicht en vooral obesitas hebben ook een flinke impact op de kwaliteit van leven. Dat blijkt uit vragenlijsten. Mensen met overgewicht scoorden lager dan gemiddeld in Nederland en mensen met obesitas scoorden nog lager. De onderzoekers vinden dat hiermee rekening moet worden gehouden bij de behandeling van obesitas, bijvoorbeeld door een psycholoog te betrekken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Meer voorlichting nodig

Volgens de onderzoekers is de huidige benadering van minder eten en meer bewegen als de enige oplossing compleet achterhaald. Ze pleiten voor meer voorlichting over de oorzaken van en bijdragende factoren aan overgewicht en obesitas, zoals leefstijl, medicijngebruik, hormonale en genetische factoren. 

Benieuwd naar jouw BMI, klik dan op BMI berekenen

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

Natuurlijk witte tanden tips

Tips voor natuurlijke witte tanden

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers? Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen ...

gezond aankomen in gewicht

Hoe kun je gezond aankomen? ( + 5 tips)

Denk jij weleens: 'Ik wil aankomen maar het lukt niet?' En vraag jij je af: 'Hoe kan ik snel en gezond aankomen?'. 5 kil...

voedingsstoffen zwangerschap

Dit wil je eten tijdens je zwangerschap en bij het geven van borstvoeding

Als er één moment is om te beginnen met een gezond voedingspatroon, dan is het tijdens je zwangerschap. Wat je in die pe...

eetstoornissen

In de ban van eten: alles over eetstoornissen

Een eetstoornis is geen keuze, een doorgeslagen dieet of een schreeuw om aandacht. Het is een psychische aandoening die ...

Lees wat je gemist hebt

13704 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'