Radboudumc betaalt een week lang btw op groente en fruit in restaurant

Het Radboudumc vindt dat het afschaffen van btw op groente en fruit te lang duurt. Om een voorbeeld te stellen, betaalde het ziekenhuis tijdelijk zelf de belasting op gezonde voeding in het ziekenhuisrestaurant.

btw ziekenhuis voeding

Appels en prei btw-vrij

"Gezond eten raakt mensen nu hard in hun portemonnee. Terwijl we allemaal weten hoe belangrijk goede voeding is voor hun gezondheid", stelt Bertine Lahuis, bestuursvoorzitter van het Radboudumc.

"Ik vind daarom dat de politiek vaart moet maken met het afschaffen van het btw-tarief op verse groenten en fruit. Gezonde voeding moet snel echt goedkoper." 

Onder het motto 'appels en prei btw-vrij' gaf het ziekenhuis in de week van 30 mei tot 6 juni zelf het goede voorbeeld. Door zelf de 9 procent belasting op het volledig gezonde aanbod in het restaurant van het ziekenhuis te betalen, werd de prijs op de kassabon voor medewerkers en bezoekers tijdelijk lager. 

Wist je dat...

...de vertraging op de btw-verlaging onder andere te maken heet met het  definiëren van alle soorten groente en fruit? 

groente en fruit ziekenhuis

Terugdringen aantal patiënten met chronische ziekte

Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers.

Dr. Manon van den Berg, diëtist en themaleider Voeding in het Radboudumc: ‘'De richtlijnen goede voeding en richtlijnen voor gezonde eetomgeving gebruiken we als basis voor ons gezondere assortiment. 

Tip

Gezonde voeding, waaronder groente en fruit, kunnen bijdragen aan een goed herstel bij ziekte. Daarom is het extra belangrijk om dan genoeg groente en fruit te eten. 

Deze zijn gebaseerd op het terugbrengen van de 10 meest voorkomende chronische ziekten, zoals kanker, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten.'' 

Bijna 20 procent van dit soort ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen.

preventie akkoord groente en fruit

Nationaal Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat alle ziekenhuizen in 2030 een volledig gezond voedingsaanbod moeten hebben.

Samen met 11 andere ziekenhuizen heeft het Radboudumc de intentieverklaring “Voorhoedeziekenhuizen in de voeding” getekend, waarin ze verklaart in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. De streefdatum was 1 juni 2022. 

De btw-actie werd gebruikt om te markeren dat het Radboudumc inmiddels voldoet aan de eisen voor een volledig gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers.  

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Baby groente tas, meer groente eten

Baby’s eten vaker groente met de Baby Groente Tas

Baby Groente Tas stimuleert het leren eten van groente. Als ouders wekelijks een tas krijgen met groenten, dan eten baby...

Vaker schadelijke bestrijdingsmiddelen op fruit en groente

Vaker schadelijke bestrijdingsmidde­l­e­n op fruit en groente

Het aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is in de afgelopen jaren toegenomen. Met name bij f...

meer-fruit-en-groente-zorgen-voor-meer-winderigheid

Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!

Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het kom...

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Onze voedselvoorziening wereldwijd veroorzaakt 33% van de broeikasgassenuitstoot en draagt daarmee sterk bij aan de klim...

medicatie maagzuur

Nederlanders gebruiken te lang maagzuurremmers

Bijna 9 op de 10 mensen die maagzuurremmers gebruiken, hadden er eigenlijk al mee moeten stoppen. Om daarbij te helpen m...

Toon meer (211)