Regelmatig bewegen draait spierveroudering terug

Spieren van sportieve ouderen laten bijna dezelfde stofwisseling zien als die van jongeren. Nieuw onderzoek suggereert dat een actieve leefstijl spierveroudering grotendeels kan terugdraaien.

veroudering spieren sporten

Veroudering

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en Amsterdam UMC hebben de belangrijkste stofwisselingsverschillen in kaart gebracht die verband houden met gezonde, normale en gestoorde veroudering in spierweefsels. 

Het grootste verschil tussen gezonde en gestoorde veroudering van spierweefsel blijkt het niveau van een specifieke stof: nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD⁺).

In spieren van ouderen is NAD⁺ in mindere mate aanwezig, blijkt uit het onderzoek. Het was al bekend dat het deze stof een belangrijke rol speelt in de levensduur van proefdieren, maar de link naar veroudering in menselijke spieren is nog niet eerder aangetoond. 

Wist je dat...

...zwemmen een goede optie kan zijn voor ouderen. Het helpt om mobiel te blijven, versterkt de spieren en gewrichten en geeft een kleinere kans op blessures dan andere sporten. 

Energiefabriekjes

Centraal in de studie naar het verouderingsproces in spierweefsels staan de mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van onze lichaamscellen, waar voedingsstoffen worden omgezet in energie en waarbij NAD⁺ essentieel is. Slecht functionerende mitochondriën kunnen bijdragen aan het verouderingsproces.

De onderzoekers ontdekten dat ouderen met een zeer actieve levensstijl NAD⁺-niveaus in hun spieren hebben die bijna hetzelfde zijn als die van jongere personen. Hun ontdekking suggereert dat de meeste aan leeftijd gerelateerde veranderingen in spieren kunnen worden teruggedraaid door een actieve leefstijl. 

Tip

Wil je actiever worden, maar vind je het lastig om te starten? Begin dan met kleine veranderingen en kies iets uit wat je leuk vindt om te doen. Denk aan een paar avonden per week een stukje lopen. 

Conclusies

De onderzoekers concluderen dat de werking van mitochondriën kan worden verbeterd door regelmatig sporten, ook als we ouder zijn. Ze denken dat minder fitte ouderen bovendien baat kunnen hebben bij voedingssupplementen om de NAD⁺-niveaus te verhogen. Een combinatie van beide is mogelijk het meest effectief, maar om dat vast te stellen is verder onderzoek nodig. 

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

Veganistische Schijf van Vijf

Nieuwe Schijf van Vijf voor veganisten, top of flop?

Er zijn onlangs 2 veganistische alternatieven voor de Schijf van Vijf geïntroduceerd. Een persoonlijk advies van ee...

voedingspatroon

Regelmatig eetpatroon goed voor je biologische klok

Voor je gezondheid maakt het niet alleen uit wat je eet, maar ook wanneer en hoe vaak. Onze biologische klok lijkt voora...

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

Gezondeten.nl Regels rondom gezondheidclaims

Consumentenbond wil einde aan claims als “puur” en “natuurlijk”

Op producten als cola, koekjes en snoep zijn regelmatig termen terug te vinden als “puur” of “100% natuurlijk”. De Consu...

Toon meer (211)