Spieren van sportieve ouderen laten bijna dezelfde stofwisseling zien als die van jongeren. Nieuw onderzoek suggereert dat een actieve leefstijl spierveroudering grotendeels kan terugdraaien.
Regelmatig bewegen draait spierveroudering terug
Veroudering
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en Amsterdam UMC hebben de belangrijkste stofwisselingsverschillen in kaart gebracht die verband houden met gezonde, normale en gestoorde veroudering in spierweefsels.
Het grootste verschil tussen gezonde en gestoorde veroudering van spierweefsel blijkt het niveau van een specifieke stof: nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD⁺).
In spieren van ouderen is NAD⁺ in mindere mate aanwezig, blijkt uit het onderzoek. Het was al bekend dat het deze stof een belangrijke rol speelt in de levensduur van proefdieren, maar de link naar veroudering in menselijke spieren is nog niet eerder aangetoond.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWist je dat...
...zwemmen een goede optie kan zijn voor ouderen. Het helpt om mobiel te blijven, versterkt de spieren en gewrichten en geeft een kleinere kans op blessures dan andere sporten.
Energiefabriekjes
Centraal in de studie naar het verouderingsproces in spierweefsels staan de mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van onze lichaamscellen, waar voedingsstoffen worden omgezet in energie en waarbij NAD⁺ essentieel is. Slecht functionerende mitochondriën kunnen bijdragen aan het verouderingsproces.
De onderzoekers ontdekten dat ouderen met een zeer actieve levensstijl NAD⁺-niveaus in hun spieren hebben die bijna hetzelfde zijn als die van jongere personen. Hun ontdekking suggereert dat de meeste aan leeftijd gerelateerde veranderingen in spieren kunnen worden teruggedraaid door een actieve leefstijl.
Wil je actiever worden, maar vind je het lastig om te starten? Begin dan met kleine veranderingen en kies iets uit wat je leuk vindt om te doen. Denk aan een paar avonden per week een stukje lopen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Conclusies
De onderzoekers concluderen dat de werking van mitochondriën kan worden verbeterd door regelmatig sporten, ook als we ouder zijn. Ze denken dat minder fitte ouderen bovendien baat kunnen hebben bij voedingssupplementen om de NAD⁺-niveaus te verhogen. Een combinatie van beide is mogelijk het meest effectief, maar om dat vast te stellen is verder onderzoek nodig.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek