Steeds minder kinderen spelen buiten

Een op de 5 kinderen speelt elke dag buiten, maar bijna 1 op de 6 doet dat nooit. Jonge kinderen spelen meer buiten dan oudere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton.

Kinderen jong oud

Minder buitenspelen

Er wordt steeds minder buiten gespeeld. Het zijn vooral de kinderen tussen de 6 en de 12 jaar die het vaakst buiten spelen.

Een kwart van deze groep speelt elke dag buiten, en een derde meer dan 3 keer per week. Maar 1 op de 6 kinderen speelt nooit of hooguit 1 keer per week buiten.

Dat is een verdubbeling in 4 jaar tijd. Dit blijkt uit het meest recente onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ van Jantje Beton. Aan het onderzoek deden ruim duizend ouders mee, die de vragenlijst samen met hun kind invulden.

Digitaal spel

Digitale spellen of buitenspelen

Gemiddeld spelen kinderen 9,5 uur per week buiten. Bijna de helft zou meer buiten willen spelen.

Redenen om dat toch niet te doen zijn een voorkeur voor digitale spellen en media, huiswerk en een gebrek aan andere kinderen om mee te spelen. 

Wist je dat...

...Fietsen, klimmen en klauteren en zelfverzonnen spelletjes de populairste activiteiten bij kinderen tot en met 12 jaar zijn? Bij kinderen van 13 tot en met 15 jaar staat “chillen” op de eerste plaats.

Positief effect

Volgens Roos Kooijman van het Nederlands Jeugdinstituut heeft buitenspelen een positief effect op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen en hun ontwikkeling. Door buitenspelen zijn kinderen in beweging en dat vermindert stress en is goed voor hun concentratievermogen.

Ook vergroot het contact met andere kinderen op straat het zelfvertrouwen en bevordert het sociaal gedrag. Kooijman vervolgt: "Bovendien is het natuurlijk gewoon leuk: onbevangen buiten dingen doen. Niet omdat het moet, maar voor je plezier."

kinderen ontwikkeling

Belang voor toekomstige ontwikkeling

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en ambassadeur van Jantje Beton benadrukt dat veel buitenspelen niet alleen nu gezond is voor kinderen, maar ook belangrijk is voor hun toekomstige ontwikkeling. 

"Bewegen is voor kinderen geen normaal onderdeel van de dag meer", licht Scherder toe.

"Dat is alarmerend, om meerdere redenen. Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, gaan we hele generaties opzadelen met geestelijke en lichamelijke problemen die direct of indirect te maken met het gebrek aan dagelijkse lichamelijke inspanningen."

Tip

Speelt jouw kind (nog) niet graag buiten? Geef dan zelf het goede voorbeeld en ga met hen naar buiten. Verzin een leuke activiteit zoals een boomhut bouwen, maak een tekening van stoepkrijt samen en nodig andere kindjes uit de buurt uit.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Kinderen beeldscherm

Dagelijks 3 uur beweging en maximaal 1 uur beeldscherm voor jonge kinderen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen voor beweging opgesteld voor kinderen van0 tot en met 4 jaar. Voor het eerst zi...

allergieën kinderen

Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbe...

kinderen beweging

Nederlandse kinderen bewegen te weinig

Een kwart van de basisschoolleerlingen beweegt te weinig. Onder kinderen tussen 9 en 12 jaar is dit aantal nog hoger. Di...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Obesitas vergroot de kans op slaapapneu, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Slaapapneu op de kinderleef...

Toon meer (211)