Volwassenen krijgen voldoende jodium binnen

Volwassenen Nederlanders kregen in 2020/2021 dagelijks genoeg jodium binnen via hun voeding, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Wel moet de dagelijks jodiuminname bij vrouwen niet verder dalen.

Wist je dat...

...de Gezondheidsraad geen aanbevolen hoeveelheid voor jodium heeft opgesteld. Nederland kijkt hierbij naar de 150 microgram die door Scandinavië wordt geadviseerd. 

onderzoek jodium

Jodium in urine

In het onderzoek is gekeken naar hoeveel jodium volwassen mensen binnenkrijgen. Deze hoeveelheid is gemeten in de urine van de deelnemers, die gedurende 24 uur werd verzameld.

Uit de resultaten blijkt dat de helft van de mannelijke deelnemers 207 microgram binnenkreeg en de helft van de vrouwelijke deelnemers meer dan 159 microgram. 

De kans op gezondheidsproblemen is klein als de helft van de bevolking meer dan 150 microgram binnenkrijgt en neemt toe bij minder jodiuminname. 

Wist je dat...

...de Europese Voedselveiligheid Autoriteit een aanvaardbare bovengrens voor jodium heeft vastgesteld? Deze bovengrens ligt op 600 microgram voor gezonde volwassenen. 

jodiumzout brood

Daling jodiuminname

Het RIVM meet om de paar jaar hoeveel jodium volwassenen dagelijks binnenkrijgen. Deze metingen laten zien dat sinds 2006/2007 de jodiuminname van volwassenen in Nederland met een derde is gedaald.

Omdat jodium in Nederland weinig in de grond zit, krijgen we het ook nauwelijks binnen via de natuurlijke weg. 

Maar het is wel belangrijk om jodium binnen te krijgen, en daarom wordt het toegevoegd aan (bakkers)zout. Sinds 2008 is de hoeveelheid jodium die aan het zout in brood wordt toegevoegd iets verminderd.

Ook zijn mensen wat minder brood gaan eten. Waarschijnlijk draagt dit allebei bij aan dat de jodiuminname sindsdien gedaald is.

Tip

Een stukje kabeljauw van 100 gram levert je al 196 microgram jodium. Hiermee heb je al snel voldoende jodium binnen. 

voeding jodium

Het belang van jodium

Jodium komt van nature voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Toegevoegd jodium zit in sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout.

Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. 

Wist je dat...

...jodium ook ingezet wordt als ontsmettend middel? Het dood namelijk bacteriën, schimmels en virussen en wordt hierdoor vaak gebruikt bij open wonden of schaafplekken.  Je vindt dit in de apotheek terug in het middel Betadine, waarin de werkzame stof povidonjodium zit.  

Vooral bij zwangere vrouwen is voldoende jodiuminname belangrijk, omdat jodium nodig is voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het RIVM beveelt dan ook aan om de komende jaren te blijven volgen hoeveel jodium mensen binnenkrijgen.  

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

zwanger jodium

Zwangeren krijgen niet genoeg jodium binnen via voeding

Veel Nederlanders halen de aanbevolen hoeveelheid (ADH) jodium niet met gewone voeding. Voor zwangere vrouwen kan dat ee...

Krijgen zwangere vrouwen voldoende jodium binnen?

Krijgen zwangere vrouwen voldoende jodium binnen?

Het RIVM doet onderzoek naar de jodiumstatus van zwangere vrouwen. Doel is te meten of zij voldoen aan de verhoogde jodi...

teveel zout

Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen

De inname van zout lijkt de afgelopen 14 jaar iets te dalen, maar is nog steeds te hoog.Vooral mannen krijgen meer zout ...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Toon meer (211)