Volwassenen Nederlanders kregen in 2020/2021 dagelijks genoeg jodium binnen via hun voeding, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Wel moet de dagelijks jodiuminname bij vrouwen niet verder dalen.
Volwassenen krijgen voldoende jodium binnen
Wist je dat...
...de Gezondheidsraad geen aanbevolen hoeveelheid voor jodium heeft opgesteld. Nederland kijkt hierbij naar de 150 microgram die door Scandinavië wordt geadviseerd.
Jodium in urine
In het onderzoek is gekeken naar hoeveel jodium volwassen mensen binnenkrijgen. Deze hoeveelheid is gemeten in de urine van de deelnemers, die gedurende 24 uur werd verzameld.
Uit de resultaten blijkt dat de helft van de mannelijke deelnemers 207 microgram binnenkreeg en de helft van de vrouwelijke deelnemers meer dan 159 microgram.
De kans op gezondheidsproblemen is klein als de helft van de bevolking meer dan 150 microgram binnenkrijgt en neemt toe bij minder jodiuminname.
Wist je dat...
...de Europese Voedselveiligheid Autoriteit een aanvaardbare bovengrens voor jodium heeft vastgesteld? Deze bovengrens ligt op 600 microgram voor gezonde volwassenen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDaling jodiuminname
Het RIVM meet om de paar jaar hoeveel jodium volwassenen dagelijks binnenkrijgen. Deze metingen laten zien dat sinds 2006/2007 de jodiuminname van volwassenen in Nederland met een derde is gedaald.
Omdat jodium in Nederland weinig in de grond zit, krijgen we het ook nauwelijks binnen via de natuurlijke weg.
Maar het is wel belangrijk om jodium binnen te krijgen, en daarom wordt het toegevoegd aan (bakkers)zout. Sinds 2008 is de hoeveelheid jodium die aan het zout in brood wordt toegevoegd iets verminderd.
Ook zijn mensen wat minder brood gaan eten. Waarschijnlijk draagt dit allebei bij aan dat de jodiuminname sindsdien gedaald is.
Een stukje kabeljauw van 100 gram levert je al 196 microgram jodium. Hiermee heb je al snel voldoende jodium binnen.
Het belang van jodium
Jodium komt van nature voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Toegevoegd jodium zit in sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout.
Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wist je dat...
...jodium ook ingezet wordt als ontsmettend middel? Het dood namelijk bacteriën, schimmels en virussen en wordt hierdoor vaak gebruikt bij open wonden of schaafplekken. Je vindt dit in de apotheek terug in het middel Betadine, waarin de werkzame stof povidonjodium zit.
Vooral bij zwangere vrouwen is voldoende jodiuminname belangrijk, omdat jodium nodig is voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het RIVM beveelt dan ook aan om de komende jaren te blijven volgen hoeveel jodium mensen binnenkrijgen.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek