Waarom zijn we ooit granen gaan eten?

Vroeger waren de mensen jagers en verzamelaars. Dit betekent dat ze van ene naar de andere plek gingen en voedsel moesten zoeken om te overleven.

Landbouw

Op een gegeven moment zijn mensen aan landbouw gaan doen en zich gaan settelen op vaste plekken. Dit zorgt ervoor dat mensen bepaalde gewassen en granen konden gaan kweken en onderhouden. Mensen konden op deze manier zelfvoorzienend in hun voeding zijn en hoefden niet meer daarvoor te jagen.

Granen zijn gezond

Inmiddels bestaan er verschillende soorten granen, waaronder tarwe, gerst, rogge, gierst, haver, spelt en teff. Deze granen verschillen net weer allemaal qua voedingswaarden van elkaar. In Nederland wordt vooral tarwe, haver, rogge en gerst geproduceerd. We zijn langzamerhand meer granen gaan eten, omdat deze granen veel voedingsstoffen bevatten die gezond zijn.

Volkoren

Dit geldt voornamelijk voor de volkoren granen. Volkoren granen bevatten meer vezels, vitamines, mineralen en eiwitten dan niet-volkoren granen. Vezels zijn belangrijk voor ons maag- en darmstelsel. Daarnaast verkleint het de kans op bepaalde hart- en vaatziekten en bepaalde soorten van kanker. Daarnaast zijn graanproducten ook behoorlijk duurzaam in vergelijking tot noten of dierlijke producten.

Geschreven door

Diëtist Johnny van Schooneveld beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Johnny van Schooneveld

Diëtist bij OREC

Mogelijk ook interessant om te weten

Is het gezond om peulvruchten met granen te combineren?

Julia Haarhuis
Ja, peulvruchten en granen zijn een goede combinatie. Aminozuren In zowel peulvruchten als (volkoren) granen zitten bepaalde aminozuren (de bouwsten...

Hoe kan ik fruit lekker gaan vinden?

Johnny van Schooneveld
Fruit eten is heel belangrijk door bepaalde vitamines en vezels die er in zitten. Maar niet iedereen eet graag fruit. Hoe zorg je er nou voor dat je f...

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Ilse Brand
Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. ...

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Fleur Lassche
Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker producten te vinden die c...

Wat zijn tips om cravings en eetbuien tegen te gaan?

Alyssa Blok
Een eetbui is een moment waarbij je in een korte tijd veel gaat eten. Dit is vaak eten waar je extreme behoefte aan hebt (vaak ongezond) en vaak ook e...
Toon meer (835)
Volg ons