Wat is de Glycemische index?

De glycemische index meet hoe snel en in welke mate een koolhydraat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Voedingsdeskundigen verklaren dat het niet het type koolhydraat is, maar de glycemische index van de koolhydraten, die belangrijk is voor een gezonder eetpatroon.

Hoog-glycemische voedingsmiddelen zoals taarten, koekjes en andere zoetigheden verhogen de bloedsuikerspiegel hoog en snel. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index verhogen de bloedsuikerspiegel in mindere mate en geleidelijk aan. Onderzoeken van Harvard Medical School hebben voedingsmiddelen met een hoge glycemisch index gekoppeld aan diabetes, obesitas, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

Geschreven door

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Professor Bink

Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Geldt de glycemische index van voedsel op iedereen?

Joyce Vink
De glycemische index (GI) is een maat voor de snelheid waarmee een voedingsmiddel dat koolhydraten bevat wordt opgenomen in het lichaam. De stijging w...
Diëten +1

Wat is het laag glycemische dieet?

Wendy van Doorn
Het laag glycemische dieet of het GI dieet is gebaseerd op de snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken en als glucose worden opgenomen in de bl...

Helpen eiwitten bij behoud van een gezond gewicht?

Else Teuben
Eiwitten kunnen helpen bij het behouden van een gezond gewicht of om af te vallen. Uit onderzoek van de Universiteit uit Maastricht, in samenwerking m...

Wat zijn de kanttekeningen van het BMI-systeem?

Professor Bink
De index van Adolphe Quetelet, ook wel BMI of Body Mass Index genoemd, is ontwikkeld om het gewicht van grote groepen mensen in kaart te brengen en te...

Wat zijn goede alternatieven voor rijst?

Ilse Brand
Rijst is een graansoort die in grote delen van de wereld als belangrijkste voedingsbron dient. Na het oogsten wordt rijst uit de plant gehaald en ontd...
Toon meer (944)
Volg ons