Het ontstaan van aambeien hoeft niet per definitie het gevolg te zijn van een verkeerd voedingspatroon. Toch kan voeding wel van grote invloed zijn. We leggen het je uit.
Wat zijn aambeien?
Aan de binnenkant van de anus zitten aders. Als deze aders opzwellen en gaan uitstulpen heten dat aambeien. Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd.
- Externe aambeien Externe aambeien zitten onder de huid rond je anus. Tekenen en symptomen kunnen zijn jeuk of irritatie rond de anus, pijn of ongemak, zwelling en/of bloed.
- Interne aambeien Interne aambeien liggen in het rectum. Je kunt ze meestal niet zien of voelen. Het symptoom bij interne aambeien is het pijnloos bloeden tijdens stoelgang.
- Trombose aambeien Trombose aambeien ontstaan wanneer bloed zich verzamelt in een uitwendige aambei. Hierbij ervaart men ernstige pijn, zwelling, ontsteking en/of een harde knobbel in de buurt van de anus.
Voeding en aambeien
Obstipatie is een gevolg van eetgewoonten en is een belangrijke oorzaak van aambeien. En wanneer je al een aambei hebt kan harde ontlasting ervoor zorgen dat je gaat bloeden. Het is daarom erg belangrijk dat je verstopping voorkomt en de ontlasting soepel houdt. Dit doe je onder andere door voldoende te drinken; probeer zo'n twee tot drie liter water per dag te drinken.
Zorg er dagelijks ook voor om 30 à 40 gram vezels binnen te krijgen. Voedingsvezels stimuleren de darmwerking en nemen vocht op. Hierdoor blijft de ontlasting zacht. Vezels vind je volop in bijvoorbeeld groente, fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten.
Leefstijl gewoonten
Er zijn ook andere factoren die invloed hebben bij aambeien. Lang stilzitten bijvoorbeeld kan aambeien veroorzaken. Probeer dat te vermijden. Wanneer je regelmatig beweegt wordt de werking van je darmen gestimuleerd. Hiermee voorkom je obstipatie en dus aambeien. Zorg voor een gezond gewicht. Mensen met een te hoog BMI krijgen vaker aambeien omdat er meer gewicht op hun onderbuik drukt.
Juiste wc-gewoonten hebben ook aandeel in het veroorzaken van aambeien.
- Actie Ga meteen naar de wc als je aandrang voelt. Uitstellen leidt tot obstipatie en harde ontlasting.
- Pers voorzichtig Druk niet te hard en ook niet te lang. Wanneer er een hoge druk op de anus komt, kan dit aambeien veroorzaken.
- Milde verzorging Vochtig toiletpapier en zeep kunnen de anus irriteren. Vermijd daarnaast ook te ruw toiletpapier. Je kunt je anus het beste schoonspoelen met warm water.