Hoe komen kinderen over hun afkeer voor groenten heen?

Hoe komen kinderen over hun afkeer voor groenten heen?

Onderzoek van de Wageningen University & Research toont aan dat, ondanks diverse inspanningen, de afkeer van groenten een hardnekkig fenomeen blijft.

Een gemiddelde volwassene heeft ongeveer 10.000 smaakpapillen, jonge kinderen hebben er veel meer. Deze smaakpapillen zijn in staat onderscheid te maken tussen de smaken zoet, zuur, zout en bitter. Jonge kinderen hebben meer smaakpapillen, waardoor zij bijvoorbeeld bitterheid en pittigheid veel intenser ervaren dan hun ouders. Volgens kinderdiëtist Konijn duurt het leren van iets nieuws eten een tijdje. We moeten iets tien tot vijftien keer proeven voordat de smaak en structuur wordt geaccepteerd.

Veel volwassenen en kinderen blijven geen grote fan van groente, maar hoe maak je groenten dan wél aantrekkelijk? Luiten, auteur van Het grote kinderkookboek, kwam erachter dat (oudere) kinderen eerder geneigd zijn alles op te eten als ze zelf een maaltijd hebben bereid. Laat kinderen dus helpen met koken, bijvoorbeeld het doppen van boontjes of groente wassen.

Daarnaast kan je groenten ook tijdens de lunch of tussendoor aanbieden, maar ook het ‘’verstoppen’’ van groente werkt goed. Denk aan groente (gepureerd of fijngesneden) door de soep, pastasaus, risotto, enzovoorts.
Tot slot is de presentatie op het bord van groente ook belangrijk. Leg de groenten eens neer in de vorm van een gezichtje of boot.

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaa...

Koolrabi Gezond

5 Belangrijkste redenen om vaker koolrabi te eten (inclusief bereidingstips)

Als je nog niet bekend bent met de smaak en vele toepassingen van koolrabi, lees dan snel verder. In dit artikel lees j...

Aardpeer: vezelrijke, vergeten groente

Aardpeer: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Hoe vaak staat aardpeer bij jou op het menu? Het is onvoorstelbaar dat deze knol in Nederland tot de vergeten groenten b...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

Lees wat je gemist hebt

14355 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'