Wat is het effect van suiker bij een gluten-intolerantie?

Wat is het effect van suiker bij een gluten-intolerantie?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten of er sprake is van een glutenallergie (coeliakie) of van een gluten-intolerantie (gluten sensitiviteit).

Coeliakie

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten zoals tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Eén op de honderd mensen heeft een glutenallergie, ook wel coeliakie genoemd. Dit is een chronische auto-immuunziekte in de darmen. Het veroorzaakt een ontstekingsreactie in het darmslijmvlies. De darmvlokken raken daardoor beschadigd.

Gluten sensitiviteit

Het komt ook voor dat mensen géén aangetoonde coeliakie hebben, maar toch slecht tarwe verdragen. Dit noemen we NCGS (Non Coeliakie Gluten Sensitivity). Er wordt veel onderzoek gedaan naar wat de oorzaak is van deze gevoeligheid voor tarwe. Er wordt aangenomen dat er verschillende oorzaken kunnen zijn en dat gluten sensitiviteit eigenlijk een verzameling van verschillende aandoeningen is.

Suiker

Wanneer iemand gevoelig is voor bepaalde voeding komt dit vrijwel altijd van een eiwit. Suiker is een koolhydraat en bevat geen eiwit. Daarom kunnen mensen met een glutenallergie of een gluten sensitiviteit gewoon suiker eten en heeft dat geen effect op de darmen. Mensen met een glutenallergie of -sensitiviteit hebben over het algemeen ook geen problemen met zoetstoffen. Wel kunnen er darmklachten ontstaan bij overmatig gebruik van zoetstoffen. Het kan dan lijken op een reactie van gluten, maar in feite is het een reactie op de zoetstof.

Diabetes I en Coeliakie

Het is wél een feit dat mensen met diabetes type I relatief meer kans hebben op het ontwikkelen van coeliakie en ook andersom. Vijf van de honderd mensen met diabetes type 1 hebben tevens coeliakie. Dit komt omdat beide ziekten te maken hebben met het afweersysteem. Mensen die lijden aan één van deze ziekten hebben nu eenmaal een verminderd afweersysteem en dus ook meer risico op het ontwikkelen van een andere auto-immuunziekte.

Ook hebben onderzoekers van het LMUC (Leiden Medical University Center) een gezamenlijke boosdoener gevonden. Er is een bepaald enzym dat betrokken is bij de afweer tegen gluten, maar ook tegen de "eilandjes van Langerhans" die het hormoon insuline produceren. Dit betekent dus dat mensen met coeliakie iets meer kans hebben op ontwikkelen van diabetes. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Diabetes Type 1

Diabetes type 1, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder die stof kun je niet leven. Het...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Gluten: een boosdoener of een onschuldige eiwitcombinatie?

Gluten: Glutenvrij dieet, Intolerantie en Overgevoeligheid

Het imago van gluten is niet onbesmet. Gluten sensitiviteit en coeliakie zijn aandoeningen die veel in de publiciteit st...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'