Wat is het effect van suiker bij een gluten-intolerantie?

Wat is het effect van suiker bij een gluten-intolerant­i­e­?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten of er sprake is van een glutenallergie (coeliakie) of van een gluten-intolerantie (gluten sensitiviteit).

Coeliakie

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten zoals tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Eén op de honderd mensen heeft een glutenallergie, ook wel coeliakie genoemd. Dit is een chronische auto-immuunziekte in de darmen. Het veroorzaakt een ontstekingsreactie in het darmslijmvlies. De darmvlokken raken daardoor beschadigd.

Gluten sensitiviteit

Het komt ook voor dat mensen géén aangetoonde coeliakie hebben, maar toch slecht tarwe verdragen. Dit noemen we NCGS (Non Coeliakie Gluten Sensitivity). Er wordt veel onderzoek gedaan naar wat de oorzaak is van deze gevoeligheid voor tarwe. Er wordt aangenomen dat er verschillende oorzaken kunnen zijn en dat gluten sensitiviteit eigenlijk een verzameling van verschillende aandoeningen is.

Suiker

Wanneer iemand gevoelig is voor bepaalde voeding komt dit vrijwel altijd van een eiwit. Suiker is een koolhydraat en bevat geen eiwit. Daarom kunnen mensen met een glutenallergie of een gluten sensitiviteit gewoon suiker eten en heeft dat geen effect op de darmen. Mensen met een glutenallergie of -sensitiviteit hebben over het algemeen ook geen problemen met zoetstoffen. Wel kunnen er darmklachten ontstaan bij overmatig gebruik van zoetstoffen. Het kan dan lijken op een reactie van gluten, maar in feite is het een reactie op de zoetstof.

Diabetes I en Coeliakie

Het is wél een feit dat mensen met diabetes type I relatief meer kans hebben op het ontwikkelen van coeliakie en ook andersom. Vijf van de honderd mensen met diabetes type 1 hebben tevens coeliakie. Dit komt omdat beide ziekten te maken hebben met het afweersysteem. Mensen die lijden aan één van deze ziekten hebben nu eenmaal een verminderd afweersysteem en dus ook meer risico op het ontwikkelen van een andere auto-immuunziekte.

Ook hebben onderzoekers van het LMUC (Leiden Medical University Center) een gezamenlijke boosdoener gevonden. Er is een bepaald enzym dat betrokken is bij de afweer tegen gluten, maar ook tegen de "eilandjes van Langerhans" die het hormoon insuline produceren. Dit betekent dus dat mensen met coeliakie iets meer kans hebben op ontwikkelen van diabetes. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Is een glutenallergie hetzelfde als een gluten intolerantie?

Een glutenallergie en een gluten intolerantie zijn niet hetzelfde. Er is ook niet iets als een glutenallergie maar wel e...

Medisch Medisch

Wat is het verschil tussen glutenallergie en gluten sensitiviteit?

Glutenallergie is een term die vaak wordt gebruikt voor coeliakie. Echter is coeliakie geen allergie maar een auto-immuu...

Medisch Medisch

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een gluten-intolerantie. Gluten is een eiwit wat in sommige granen voorkomt, zoals tarwe en spelt. Bij een ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat voorkomt in sommige graansoorten. Dit betreft alle tarwesoorten (dus ook bijvoo...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?

Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut. Voedingsstoffen in gluten In granen zit...

Toon meer (1222)