Is een glutenallergie hetzelfde als een gluten intolerantie?

Is een glutenallergie hetzelfde als een gluten intolerantie?

Een glutenallergie en een gluten intolerantie zijn niet hetzelfde. Er is ook niet iets als een glutenallergie maar wel een allergie voor bepaalde graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe.

Waar glutenallergie vaak mee verward wordt is gluten intolerantie. Gluten intolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd en is een aangeboren auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat het lichaam zich tegen zichzelf keert. Hierdoor gaan niet alleen ziekteverwekkers kapot maar ook goede cellen die het lichaam wel nodig heeft. Coeliakie is niet te genezen maar de klachten kunnen wel voorkomen worden door een glutenvrij dieet te volgen.

Op sommige producten in de supermarkt staat vermeldt of deze glutenvrij zijn. Zo kunnen mensen die coeliakie hebben zien welke producten zij wel of niet kunnen eten. Ook zijn er producten die van nature geen gluten bevatten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Havermout
  • Boekweit
  • Onbewerkt vlees en vis
  • Kazen
  • Melk
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat is het effect van suiker bij een gluten-intolerant­i­e­?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten of er sprake is van een glutenallergie (coeliaki...

Medisch Medisch

Wat is het verschil tussen glutenallergie en gluten sensitiviteit?

Glutenallergie is een term die vaak wordt gebruikt voor coeliakie. Echter is coeliakie geen allergie maar een auto-immuu...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat voorkomt in sommige graansoorten. Dit betreft alle tarwesoorten (dus ook bijvoo...

Medisch Medisch

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een gluten-intolerantie. Gluten is een eiwit wat in sommige granen voorkomt, zoals tarwe en spelt. Bij een ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?

Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut. Voedingsstoffen in gluten In granen zit...

Toon meer (40)