Hoe kom je van een lintworm af?

Hoe kom je van een lintworm af?

Een lintworm is een parasiet die zich meestal in de darmen bevindt en 'leeft' van onze darminhoud. Besmetting met een lintworm ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. 

Hoe krijg je een lintworm?

De eitjes van een lintworm bevinden zich voornamelijk in rauw vlees, bijvoorbeeld filet americain en tartaar. In de darmen kunnen deze eitjes uitkomen en de lintworm kan daar uitgroeien en ruim twee meter worden. In Nederland komt de lintworm over het algemeen niet veel meer voor, omdat rauw vlees  in het slachthuis goed gecontroleerd wordt. In minder hygiënische landen is de kans op besmetting een stuk groter.

Twee soorten lintworm

Er zijn verschillende soorten lintwormen bekend en de bekendste zijn de runderlintworm en de varkenslintworm. De runderlintworm kan in Nederland opgelopen worden, maar de varkenslintworm niet. Deze kan alleen in het buitenland oplopen worden en zijn een stuk gevaarlijker dan de runderlintworm. De varkenslintworm kan via de darmwand uiteindelijk in het bloed terechtkomen en zich vervolgens door het lichaam verspreiden.

Hoe herken je een besmetting?

In de meeste gevallen merk je vrij weinig tot niets van een lintworm. De parasiet wordt vaak opgemerkt doordat men kleine witgele stukken in de ontlasting aantreft. Dit zijn kleine stukken segmenten van de lintworm. De huisarts kan door middel van ontlastingsonderzoek vaststellen of er sprake is van een lintworm.

Hoe voorkom je een lintworm?

In het algemeen kan je een lintworm voorkomen door geen rauw vlees te eten zoals filet americain, rauw gehakt of rauwe tartaar. Daarnaast is het belangrijk dat vlees goed doorbakken wordt.

Hoe kom je van een lintworm af?

Een lintworm gaat meestal niet vanzelf weg. In het ergste geval blijft deze jaren in de darm zitten. Wanneer je vermoedt dat je een lintworm hebt, is het raadzaam om een bezoek te brengen aan een huisarts. Daar kan onderzocht worden of er inderdaad sprake is van een lintworm en om welke lintworm het gaat.

Behandelingen

De varkenslintworm moet in het ziekenhuis door een specialist behandeld worden. De specialist bekijkt waar de lintworm zich bevindt en stelt een behandelplan op, welke afhankelijk is van de aard van de klachten. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van cystes (ontstekingen die veroorzaakt worden door deze lintworm) kan soms een operatie nodig zijn.

De runderlintworm wordt bestreden met het middel Niclosamide. Dit kan de huisarts op recept voorschrijven en dit medicijn zal de lintworm doden en ervoor zorgen dat de lintworm loskomt van de darmwand.

Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Wat is een lintworm?

Een lintworm is een parasiet met een lichtgele kleur die is opgebouwd uit platte segmenten. De lintworm heeft een kop va...

Medisch Medisch

Hoe ontstaat een lintworm?

Je hebt er vast wel eens van gehoord of er zelfs een gezien: een lintworm. Deze parasiet kun je binnenkrijgen vanuit je ...

Medisch Medisch

Hoe kom ik op een gezonde manier aan bij ondergewicht?

Er is sprake van ondergewicht wanneer iemand een BMI van minder dan 18,5 kg/m2 heeft. Gezond blijven eten Om gezond aa...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is de rol van vitamine D tijdens de zwangerschap?

Voor zowel de moeder, tijdens zwangerschap, als het ongeboren kind is vitamine D erg belangrijk. Hoe belangrijk is het? ...

Diëten Diëten

Kom je aan van één dag ongezond eten?

Door te eten en te drinken gaat er energie je lichaam in, en er gaat energie uit door allerlei lichamelijke functies en ...

Toon meer (399)