Het is onnodig om je lever te ontgiften. Sterker nog, het is de lever zelf die het lichaam ontgift en hier heeft het geen enkele hulp van buitenaf voor nodig.
Zo breekt de lever alcohol volledig af in één tot drie dagen. Er is geen sterk wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat een korte termijn eet- en/of leefstijlverandering helpt om het ontgiftingsproces in de lever te versnellen.
Toch zijn er zogenaamde ontgiftingsbehandelingen of detoxbehandelingen. Er wordt beweerd dat deze behandelingen helpen om gifstoffen in het lichaam te verwijderen, het lichaamsvet helpt te verminderen en de gezondheid helpt te verbeteren. De manieren waarin deze beweringen waargemaakt proberen te worden, zijn vasten, watervasten met bepaalde sappen, supplementen gebruik, laxeermiddelen, kleibehandelingen, darmspoelingen en oil-pulling.
De effecten van deze behandelingen zijn weinig onderzocht. Beschikbare onderzoeken zijn zwak, omdat ze slechts een kleine populatie hebben getest en/of geen controlegroep naast de experimentele groep hebben gebruikt.
De meeste ontgiftingsbehandelingen kunnen echter ook geen kwaad. Wel kunnen bepaalde kleibehandelingen juist schadelijk zijn voor het lichaam. Volgens Dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, is het ontgiften met bepaalde kalk of klei schadelijk, omdat het lood bevat. Het lichaam kan het giftige lood opnemen, wat in grote hoeveelheden schadelijk is. Daarnaast kan het herhaaldelijk drinken van bepaald zuur vocht, zoals water met citroen of appelazijn het gebit aantasten.