Waarom heeft de ene persoon meer aanleg dik te worden dan de ander?

Waarom heeft de ene persoon meer aanleg dik te worden dan de ander?

Het lijkt dat sommige mensen de hele dag kunnen blijven eten en niet aankomen, terwijl de ander na één keer ongezond te eten al aankomt. Heeft de ene persoon meer aanleg om dik te worden? Hieronder lees je wat invloed heeft op je gewicht.

Invloed van hormonen

Er zijn verschillende hormonen die (indirect) invloed hebben op je gewicht, bijvoorbeeld het hongerhormoon (ghreline) en het verzadigingshormoon (leptine). Ze zorgen ervoor dat je trek hebt of juist een vol gevoel krijgt. De hoeveelheid van deze hormonen zijn gedeeltelijk genetisch bepaald. 

Daarentegen bepaal je zelf hoeveel je eet. Wanneer je trek hebt, hoef je niet per se te kiezen om te eten. Ook bepaal je zelf wát je eet.

Eetgewoontes

Het hebben van (on)gezonde eetgewoontes hebben veel invloed op het gewicht. Denk hierbij aan de kennis over gezond eten en het daadwerkelijk doen. 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de omgevings- en individuele gedragsfactoren de belangrijkste oorzaken zijn voor overgewicht bij kinderen en de toename hiervan. Het gedrag van ouders heeft veel invloed op het gedrag van de kinderen.

Daarentegen kan iedereen er bewust voor kiezen om andere eetgewoontes en gedrag aan te leren. 

Caloriebehoefte en stofwisseling

Je stofwisseling is genetisch bepaald, hier heb je geen invloed op. Jouw caloriebehoefte hangt onder andere af van je gewicht, lengte en geslacht. Met de Caloriebehoefte Bereken tool kun je berekenen wat jouw caloriebehoefte is.

Daarentegen kun je wel je caloriebehoefte verhogen door meer te bewegen en te sporten. Wanneer je meer beweegt, verbrand je meer calorieën en kun je meer eten. Daarnaast maak je door sporten meer spierweefsel aan, waardoor je algemene energiebehoefte ook omhoog gaat.

Activiteit

Sommige mensen zijn actiever dan de ander. Wanneer je meer beweegt, verbrand je meer calorieën. Wanneer je meer calorieën verbrandt, kun je meer eten. Denk bij activiteit niet alleen aan sporten, maar ook aan (onbewust) bewegen. Voorbeelden hiervan zijn een actief beroep, fietsend naar werk/studie of de trap nemen in plaats van de lift.

Aanleg of niet?

Ja, door verschillende factoren kan de ene persoon sneller aankomen dan de ander. Echter heb je zelf invloed op wat en hoeveel je eet en hoeveel je beweegt.

Er zijn ook enkele genetische ziektes en aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker aankomt, bijvoorbeeld een traag werkende schildklier.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Waarom komt de ene persoon sneller aan dan de ander?

Of je snel aankomt of niet heeft te maken met je leefstijl en heel soms je genen. Bij leefstijl moet je denken aan slaap, str...

Medisch Medisch

Is overgewicht erfelijk?

Er zijn veel verschillende redenen waardoor mensen overgewicht kunnen krijgen, zoals ongezonde voeding, te weinig beweging, h...

Algemeen Algemeen

Waarom verzadigt het ene voedsel meer dan het andere?

Waarom het ene voedsel meer verzadigt dan het andere komt door de samenstelling van voedingstoffen. Voedingsmiddelen met enke...

Medisch Medisch

Gaat liefde echt door de maag?

Dat liefde door de maag gaat is een eeuwenoud gezegde, maar is het ook echt zo? Dat ligt er natuurlijk net aan hoe je de vraa...

Medisch Medisch

Heeft een obese persoon ook meer en vaker honger?

Obesitas is een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geef...

Toon meer (380)
Volg ons