Wanneer je verliefd bent, gebeurt er van alles in je lichaam. De één voelt vlinders in z'n buik, de ander wordt nerveus en weer een ander loopt op een roze wolk. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Bij een verliefdheid gaat je lichaam meer van bepaalde stofjes aanmaken en deze stofjes hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Zo gaat je lichaam meer oxytocine aanmaken. Dit hormoon staat ook wel bekend als het knuffelhormoon en zorgt ervoor dat je een vergrote behoefte hebt aan aanraking en genegenheid. Oxytocine wordt vrijgegeven met het doel je aan je partner the hechten. Ook zwangere vrouwen hebben een verhoogde afscheiding van dit hormoon, om zo aan het kind te hechten.
Het hormoon dopamine is de oorzaak voor de vlinders in je buik. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je een intens gelukkig gevoel ervaart wanneer je denkt aan je crush of in zijn/haar buurt bent.
Naast deze twee hormonen kan je lichaam ook meer cortisol aan gaan maken wanneer je verliefd bent. Dit betekent stress. Hierdoor kun je (tijdelijk) minder trek hebben of het gevoel hebben dat er een knoop in je maag zit.