Wat is een normale waarde voor de bloedsuikerspiegel?

Wat is een normale waarde voor de bloedsuikerspiegel?

De waarde van de bloedsuikerspiegel kan worden bepaald door de bloedglucose te meten. Dit gebeurt door middel van een bloedafname. Een gezonde bloedglucose zit tussen de 4 mmol/L tot 8 mmol/L.

Als de bloedglucosewaarde hieronder komt is er sprake van een hypo. Hierbij kunnen klachten als duizeligheid, wazig zien en vermoeidheid voorkomen. Als de waardes erboven zitten wordt er gesproken van een hyper, waarbij klachten kunnen ontstaan als een droge tong, veel dorst hebben en slaperigheid.

Deze pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kunnen vaak voorkomen worden door producten te eten met een lage glycemische index. Dit zijn onder andere noten, tomaten en yoghurt.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Waarom is voedingsvezels eten gezond?

Waarom is voedingsvezels eten gezond?

'Rijk aan voedingsvezels': het staat op zoveel pakken in de supermarkt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Is alle veze...

Diabetes Type 1

Diabetes type 1, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder die stof kun je niet leven. Het...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Vijgen: 5 redenen waarom ze niet in je dieet mogen ontbreken

De 5 belangrijkste redenen om meer vijgen te eten (+ 3 mogelijke nadelen)

Een vijg steelt de show op je kaasplank of maakt van je salade een culinair feestje. De paarskleurige verschijning pronk...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Hemoglobine en bloedarmoede

Hemoglobine tekort voorkomen met de juiste voeding

Je lichaam gebruikt ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 om het eiwit hemoglobine te vormen. Dit eiwit vormt...

Lees wat je gemist hebt

13531 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'