Je hebt er vast wel eens van gehoord of er zelfs een gezien: een lintworm. Deze parasiet kun je binnenkrijgen vanuit je voeding, waarna deze zich nestelt in de darmen. Een lintworm wordt een parasiet genoemd, omdat de lintworm niet zonder gastheer kan groeien of ontwikkelen.
Hoe loop je een lintworm op?
Als de lintwormblaasjes (of eitjes) via de voeding in onze darmen terechtkomen, ontwikkelen deze zich tot een worm van soms wel twee meter lang. Het groeien van de worm gebeurt in stukjes (of segmenten). Om zich te kunnen voeden en te overleven, doen de lintwormen zich tegoed aan de voedingsstoffen die wij eten.
Symptomen van een lintworm
Hoe weet je nu, dat jij gastheer bent van een lintworm? Klachten heb je er niet echt van, vaak wel een (vage) buikpijn. Lintwormen worden vaak ontdekt door wit-gelige slierten in de ontlasting. Dit zijn namelijk afgebroken segmenten van de wormen zelf.
Soorten lintwormen
Een lintworm ontstaat dus nadat je lintworm blaasjes hebt binnengekregen via besmette voeding. In Nederland kan deze besmetting op twee manieren gebeuren, namelijk met de vossenlintworm en de runderlintworm.
Vossenlintworm
Deze lintworm soort komt vooral voor in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. De blaasjes (of eitjes) van deze parasieten zitten namelijk in de ontlasting van besmette vossen, honden en katten. Er wordt in deze regio's daarom aangeraden om paddenstoelen, besjes en groente en fruit uit eigen tuin (of het bos) grondig te wassen voor het eten.
Runderlintworm
Dit is wellicht de meest bekende lintworm die er is. De blaasjes van deze parasieten vind je namelijk terug in rauw vlees, ongaar vlees of rauwe vleeswaren (zoals filet americain). De kans op deze besmetting is wel klein, omdat in slachthuizen het vlees ook op lintworm blaasjes gecontroleerd worden.
Voorkom besmetting
Gelukkig is de kans op besmetting met een lintworm in Nederland erg klein, maar hier zijn wat tips om besmetting te voorkomen:
- Was je groenten en fruit heel grondig, vooral als je ze zelf geplukt of geoogst hebt.
- Denk aan je hand hygiëne, zeker in het buitenland.
- Probeer zo vers mogelijk vlees te kopen en bak dit goed door en door gaar.