Wat kan een reden voor overmatig boeren zijn?

Wat kan een reden voor overmatig boeren zijn?

Iedereen laat wel eens een boer. Maar wanneer je overmatig moet boeren, kan dat vervelend zijn. Lees hieronder wat redenen kunnen zijn en hoe je dit kunt voorkomen.

Wat is boeren?

Ongemerkt krijgen we lucht in onze maag binnen. Dit slikken we in tijdens het eten, drinken en praten. Tijdens het boeren zorgt het lichaam ervoor dat er lucht uit de maag gaat.

Wanneer er te veel lucht in de maag zit, wordt de maag groter en wordt er een seintje doorgegeven aan de hersenen. De sluitspier tussen de slokdarm en de maag ontspant zich. De lucht kan zo via de slokdarm en de mond ontsnappen.

Andere woorden voor boeren zijn ructus of opboeren.

Mogelijke oorzaken

Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn bij overmatig boeren. Wanneer je erg veel last hebt of als de klacht langdurig aanhouden, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.

  • Inslikken van lucht is de meest voorkomende oorzaak van boeren. Iedereen slikt kleine beetjes lucht in. Wanneer je last hebt van stress, veel kauwgom kauwt of rookt, kan er meer lucht meekomen. Daarnaast krijg je ook meer lucht binnen als je onrustig eet, drinkt en/of praat. Sommige mensen gebruiken de spieren tijdens het praten verkeerd, waardoor ze meer lucht binnen krijgt.
  • Er zijn voedingsmiddelen die lucht "produceren". Denk bijvoorbeeld aan knoflook, ui en koolsoorten.
  • Vaak zie je dat mensen meer moeten boeren, als ze last hebben van functionele maagklachten en brandend maagzuur. Brandend maagzuur is zuurbranden en oprispingen.
  • Als gevolg van galstenen en maagzweren kun je extra gaan boeren. Dit heb je vaak in combinatie met meerdere klachten.
  • Bij een verkoudheid kan het zijn dat je anders ademt en slikt. Hierdoor kun je extra lucht in je maag krijgen, waardoor je meer gaat boeren.

Tips om overmatig boeren te voorkomen

Gelukkig kun je zelf een hoop doen om overmatig boeren te voorkomen. Je zou daarom eerst deze tips op kunnen volgen om te zien of de klachten van het boeren hiermee minder worden of verdwijnen.

Tip 1: Vermijd stress en spanningen

Je bent minder gespannen, waardoor je minder lucht inslikt.

Tip 2: Eet en drink rustig

Wanneer je rustig eet en drinkt krijg je minder lucht binnen. Houd je mond gesloten tijdens het kauwen en probeer eventueel de achterkant van je tong tegen je gehemelte aan te drukken.

Tip 3: Gebruik sommige voedingsmiddelen met mate

Voor sommige mensen kan het helpen om minder scherpe kruiden, knoflook, ui, kool, prei en peulvruchten te eten. Ook bier en koolzuurhoudende frisdranken kunnen een oorzaak zijn van extra boeren.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat kan ik doen als ik heel veel boeren moet laten?

Iedereen moet wel eens een boer laten om lucht kwijt te raken, dit is een normaal verschijnsel. Toch kan het erg vervele...

Medisch Medisch

Van welke voeding ga ik veel boeren?

Boeren zijn lucht die ontsnapt uit de maag. Als er te veel lucht in de maag zit, geven de hersenen een seintje. Hierdoor...

Medisch Medisch

Wat kunnen oorzaken van een eetstoornis zijn?

Eetstoornissen zijn complexe aandoeningen waarbij geen eenduidige oorzaak aan te wijzen is. Er zijn veel factoren die ee...

Gezond leven Gezond leven

Is mononatriumglutam­a­a­t (E621) ongezond?

E621, ook mononatriumglutamaat genoemd, is een E-nummer. Een E-nummer is een hulpstof die worden toegevoegd aan voeding ...

Medisch Medisch

Kan voeding helpen bij overmatig transpireren?

De mate van transpiratie is per persoon verschillend omdat ook genen een belangrijk rol hierin spelen. Wel kan het zijn ...

Toon meer (1681)