Voor je gezondheid maakt het niet uit of je staand of zittend eet. Echter, als je van je maaltijd wilt genieten, is het raadzaam dit met aandacht en zittend te doen aan tafel.
Afleiding tijdens de maaltijd, zoals eten met een bord op schoot voor de televisie, zittend achter de computer of smartphone, leidt tot overeten. Als je er een keer voor kiest om staand te eten, probeer dan niet te schrokken maar neem er de tijd voor.
Wanneer we staand eten verbruikt ons lichaam meer energie dan wanneer we zitten. Dit verschil is echter klein, maar komt neer op ongeveer 0,33 kcal meer per minuut dan wanneer je zou zitten. Als je bijvoorbeeld een half uur lang aan tafel zou zitten om te eten, en je zou er een volgende keer voor kiezen dit staand te doen, dan zou je 10 kcal meer verbranden. Dat verschil is zoals eerder gezegd minimaal. Voor een hoger energieverbruik hoeven we nu dus niet massaal onze maaltijd staand te gaan eten.
Uit onderzoek blijkt dat als we staand eten, het eetmoment korter duurt dan wanneer we zittend zouden eten. In percentages zou dit betekenen dat je in staande positie 34% minder tijd aan je eetmoment besteedt dan als je zittend zou eten. Je zou dan kunnen denken dat staand eten zou kunnen helpen om minder te eten, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Sterker nog, we gaan er vooral sneller door eten. Daarnaast leidt overhaast eten, als je bijvoorbeeld onderweg bent ergens naartoe, tot meer trek later op de dag, dan wanneer je met aandacht aan een gedekte tafel hebt gezeten.
Langzamer eten zorgt er dus voor dat je al tijdens de maaltijd sneller, maar vooral langer een gevoel van verzadiging bereikt, waardoor je uiteindelijk minder eet.