Ieder mens heeft energie nodig om zichzelf in leven te houden. Energie halen we uit voeding en is nodig voor verschillende lichamelijke processen.
Hoe werkt energievoorziening?
Energie hebben we ten eerste nodig voor onze rust grondstofwisseling (BMR) of ook wel "interne arbeid" genoemd. We hebben zelf geen invloed op deze stofwisseling. Het is afhankelijk van het feit of je man of vrouw bent, hoe oud je bent, hoe lang je bent, hoe gezond je bent én hoe je lichaamssamenstelling is.
Daarnaast hebben we energie nodig om onze spieren in beweging te zetten. Dit noemen we ook wel "externe arbeid". Dat is het energieverbruik waar we zelf wél invloed op uit kunnen oefenen en wat we bewust aansturen vanuit onze hersenen. De mate waarin we onze spieren gebruiken, hoeveel en hoe intensief, is per persoon verschillend.
Verschil vetmassa en spiermassa
Spierweefsel is actiever en verbrandt meer energie dan vetweefsel, zowel in rust als wanneer de spiermassa actief aan het werk wordt gezet. Eén kilo spierweefsel verbruikt dagelijks 13 calorieën, een kilo vetweefsel slechts 4,5 calorieën. Dat verschil lijkt niet zo groot, maar het telt wel dag en nacht mee. Mensen meer meer spiermassa hebben dus een hogere verbranding/stofwisseling.
Sporten en bewegen
Over het algemeen zijn gespierde mensen ook vaker actief met sporten en bewegen. Dat betekent dat ze hun spieren ook daadwerkelijk aan het werk zetten. Dat kan betekenen dat ze vaker spierpijn ervaren. Deze pijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes die in de spieren zijn ontstaan. Het herstel van deze spieren vergt ook extra energie, vooral in de vorm van eiwitrijk voedsel. Zeker wanneer iemand zijn spiermassa bewust probeert te verhogen door middel van krachttraining, zal dit proces extra voeding vergen.
Extra honger
Mensen met meer spiermassa kunnen dus relatief meer en vaker eten omdat hun verbranding hoger is. Als je te weinig eet, kan je dan zeker ervaren dat je weer snel honger krijgt. Belangrijk is wel om gezond en voedzaam te eten, zoals hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetten en goede koolhydraten.