Waarom heeft iedereen een andere voedselvoorkeur?

Waarom heeft iedereen een andere voedselvoorkeur?

Voedingsvoorkeur is een complex keuzeproces dat nauw verband houdt met de context. Iets waar we van genieten als ontbijt, heeft later op de dag misschien weinig of geen aantrekkingskracht voor ons. Biefstuk en room behoren beide tot de categorie van zeer gewaardeerde voedingsmiddelen zonder dat de meeste mensen ze tegelijkertijd willen consumeren.

Sommige van onze smaakvoorkeuren zijn aangeboren en helpen ons bij het kiezen uit een selectie van duizenden potentiële voedingsstoffen en gifstoffen. Zoet wordt bijvoorbeeld positief geassocieerd met fruit, terwijl bittere smaken (aanvankelijk) worden vermeden omdat ze kunnen wijzen op de aanwezigheid van gifstoffen.

Onze voedselkeuzes worden grotendeels bepaald door aanbod en culturele tradities. De correlatie tussen ouderlijke invloed en uiteindelijke voedselvoorkeuren is verrassend laag. Voedselvoorkeuren worden al vroeg in het leven bepaald. Dit betekent echter niet dat voorkeuren niet kunnen veranderen. Hoe onze voorkeuren worden gevormd, is niet uitvoerig bestudeerd. Wel is vastgesteld dat blootstelling aan gebruik invloed heeft.

Een andere factor die een rol speelt, is conditionering. Een smaak en een biologisch betekenisvol resultaat kunnen worden gekoppeld via een positieve of negatieve Pavloviaanse reactie. Als iemand zich bijvoorbeeld misselijk voelt de eerste keer dat hij een nieuwe smaak proeft, kan dit de waardering voor die smaak verminderen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinde...

Algemeen Algemeen

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wannee...

Medisch Medisch

Hoe blijf ik gemotiveerd om gezond te eten en te bewegen?

Het is belangrijk om goed te weten voor jezelf waarom je gezond eet en veel beweegt. Doe je dit om een gezond gewicht te krij...

Medisch Medisch

Zijn voedselallergieë­n­ gekoppeld aan eczeem?

Atopische dermatitis (eczeem) en voedselallergieën kunnen bij sommige patiënten verband houden. Hoewel eczeem bij sommige pat...

Toon meer (213)
Volg ons