Waarom heeft iedereen een andere voedselvoorkeur?

Waarom heeft iedereen een andere voedselvoorkeur?

Voedingsvoorkeur is een complex keuzeproces dat nauw verband houdt met de context. Iets waar we van genieten als ontbijt, heeft later op de dag misschien weinig of geen aantrekkingskracht voor ons. Biefstuk en room behoren beide tot de categorie van zeer gewaardeerde voedingsmiddelen zonder dat de meeste mensen ze tegelijkertijd willen consumeren.

Sommige van onze smaakvoorkeuren zijn aangeboren en helpen ons bij het kiezen uit een selectie van duizenden potentiële voedingsstoffen en gifstoffen. Zoet wordt bijvoorbeeld positief geassocieerd met fruit, terwijl bittere smaken (aanvankelijk) worden vermeden omdat ze kunnen wijzen op de aanwezigheid van gifstoffen.

Onze voedselkeuzes worden grotendeels bepaald door aanbod en culturele tradities. De correlatie tussen ouderlijke invloed en uiteindelijke voedselvoorkeuren is verrassend laag. Voedselvoorkeuren worden al vroeg in het leven bepaald. Dit betekent echter niet dat voorkeuren niet kunnen veranderen. Hoe onze voorkeuren worden gevormd, is niet uitvoerig bestudeerd. Wel is vastgesteld dat blootstelling aan gebruik invloed heeft.

Een andere factor die een rol speelt, is conditionering. Een smaak en een biologisch betekenisvol resultaat kunnen worden gekoppeld via een positieve of negatieve Pavloviaanse reactie. Als iemand zich bijvoorbeeld misselijk voelt de eerste keer dat hij een nieuwe smaak proeft, kan dit de waardering voor die smaak verminderen.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Spierpijn verhelpen: tips om spierpijn snel te verzachten

Spierpijn verhelpen: tips om spierpijn snel te verzachten

Wil jij je spierpijn verhelpen en voorkomen? Samen met hoofdpijn en griep is spierpijn de meest voorkomende klacht van N...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

Detoxen, ook wel 'ontgiften' genoemd, is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt. Het is een proces waarbij je lic...

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Wil je zelf je lever ontgiften op natuurlijke wijze? In dit artikel geven we je tips hoe je met behulp van voeding kunt ...

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine is een neurotransmitter en hormoon. Het wordt ook wel 5-hydroxytryptamine (5-HT) genoemd en is een chemische ...

Lees wat je gemist hebt

13552 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'