Welk voedsel is goed voor onze nieren?

Welk voedsel is goed voor onze nieren?

Algemene voeding voor de nieren

De nieren zijn een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Ze filteren en verwijderen afvalstoffen uit ons bloed via de urine. Bij gezonde nieren voldoen de algemene richtlijnen voor gezond eten, volgens de Schijf van Vijf. Eet gevarieerd, regelmatig en niet te veel. 

Voeding bij nierproblemen

Wanneer er iets met de nieren aan de hand is, zoals bij chronische nierschade, zijn er een aantal voedingsstoffen waar je extra op moet letten. Nierschade is onomkeerbaar, maar met voeding kan deels voorkomen worden dat het probleem verergert. Waar precies op gelet moet worden en in welke mate, verschilt per persoon. Bespreek dit met een diëtist.

Aandachtspunten in de voeding

  • Zout: bijna alle nierpatiënten moeten minder zout eten. Zout verhoogt de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is niet goed voor de nieren. 
  • Vocht: de normale richtlijn voor vocht is 1,5 tot 2 liter per dag. Afhankelijk van het nierprobleem kan je geadviseerd worden minder of meer vocht dan dit te gebruiken. 
  • Kalium: bij nierproblemen kan er teveel kalium ophopen in het bloed, wat hartklachten kan veroorzaken. Soms is hier medicatie of een kaliumbeperkt dieet voor nodig. Dit is lastig, omdat veel gezonde voedingsmiddelen kalium bevatten. 
  • Fosfaat: net als bij kalium kan ook fosfaat ophopen in het bloed. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Fosfaat zit in voedsel. Soms moeten er fosfaatbinders gebruikt worden om het fosfaatgehalte in het bloed omlaag te brengen. 
  • Eiwit: bij de vertering van eiwit komen afvalstoffen vrij die de nieren uit het bloed moeten filteren. Deze afvalstoffen kunnen ophopen bij nierproblemen. Dit kan klachten veroorzaken. Afhankelijk van de ernst van de nierproblemen en de behandelmethode, moet de hoeveelheid eiwit in de voeding aangepast worden. 

 

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat is de functie van de nieren?

De nieren zijn vitale organen met een aantal belangrijke functies, waaronder het produceren van urine. De nieren filtere...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is te veel eiwit schadelijk voor je nieren?

Macronutriënt Eiwitten zijn macronutriënten die veel voorkomen in producten als: Zuivel Vlees en vis Eieren Peulv...

Medisch Medisch

Maakt het lichaam endorfine aan als we eten?

Er zijn een aantal hormonen in ons lichaam die ons een blij en gelukkig gevoel kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn en...

Medisch Medisch

Hoe verwerkt je lichaam afvalstoffen?

Onze lichaamscellen maken voortdurend afvalstoffen. Het lichaam kan gelukkig afvalstoffen verwerken middels een aantal h...

Medisch Medisch

Waarom is goed kauwen belangrijk?

Het verteringsproces begint in de mond. Tanden en kiezen malen het voedsel fijn en speeksel mengt met het voedsel. De me...

Toon meer (720)