Waarom zijn we zo gek op eten?

Waarom zijn we zo gek op eten?

Eten is (brood)nodig. Je lichaam kan niet zonder. Om alle lichaamsprocessen draaiende te houden zijn energie (calorieën) en voedingsstoffen essentieel. Om te kunnen overleven word je dan ook door je eigen lichaam aangespoord om te gaan eten. Dit gebeurt door middel van hormonen. Deze sturen een seintje naar de hersenen om hongergevoel en eetlust te beïnvloeden. Twee voorbeelden van deze hormonen zijn ghreline en leptine. 

Ghreline en leptine

Het hongerhormoon ghreline zorgt voor het hongergevoel. Het ghrelineniveau in het bloed stijgt naarmate er meer tijd zonder iets gegeten te hebben verstrijkt. Leptine is een hormoon dat de eetlust juist afremt. Het leptineniveau in het bloed neemt toe nadat je gegeten hebt. Dit geeft ons een gevoel van voldoening en verzadiging. 

We zijn dus zo gek op eten omdat ons lichaam ons aanstuurt te eten om in leven te blijven. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinde...

Algemeen Algemeen

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn zeker ...

Algemeen Algemeen

Waarom eet men zo pittig in warme landen?

Er zijn twee duidelijke redenen waarom men in warme landen veel pittig eet, namelijk voor de verkoeling en tegen bederving. ...

Producten Producten

Waarom gaat je urine ruiken na het eten van asperges?

Na het eten van asperges kan het zijn dat je urine een gekke geur heeft. Niet iedereen heeft hier last van overigens. Zwavel...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wannee...

Toon meer (825)
Volg ons