Dit heeft een meerdere redenen.
In de tijd van onze verre voorouders zorgde een calorierijke maaltijd ervoor dat je weer even vooruit kon. Dit beloont ons brein met de aanmaak van een stofje dat je een gelukzalig gevoel geeft, vergelijkbaar met hoe drugs werken.
De textuur van eten vormt een andere reden, zoals het aangename kraken van chips.
Ook speeksel speelt een rol. Hoe meer een product de speekselproductie bevordert, des te gemakkelijker het naar binnen glijdt en hoe meer je ervan eet. Denk hierbij aan hoe chocola smelt op je tong.
Een andere reden is marketing. Bijvoorbeeld de manier waarop pizza’s worden gepresenteerd: "Een knapperige en krokante bodem met een verse, echte Italiaanse tomatensaus, bedekt met een heerlijke laag fluweelzachte kaas." Hier kan je toch niet omheen?
Tenslotte speelt onze leefomgeving een grote rol. Wanneer je trek hebt hoef je tegenwoordig niet lang te zoeken naar een goedkope, snelle hap.