Tropischer dan een passievrucht ga je het niet krijgen toch? Toch duikt de van oorsprong Zuid-Amerikaanse vrucht steeds vaker op in de Nederlandse supermarkten. De hoogste tijd om de gezondheidsvoordelen van dit exotische fruit eens op een rijtje te zetten.
5 Belangrijkste redenen om vaker een passievrucht te eten

Geschreven door Terry Schouten, BSc Gezondheidswetenschappen, MSc Beleid en management van de gezondheidszorg, Post HBO Leefstijl en vitaliteit, Gezondheidswetenschapper

Wat is een passievrucht?
Passievrucht, ook wel passiefruit, maracuja of markieza genoemd, is afkomstig van een klimplant; de passieflora. Deze tropische plant heeft prachtige exotische bloemen die meestal blauwpaars van kleur zijn. Wanneer de klimplant veel zon, warmte en water krijgt zal deze passievruchten geven.
De vruchten hebben hun naam te danken aan de passiebloemen. Deze bloemen zouden staan voor de passie voor Christus. Er doen ook wilde verhalen de ronde dat het fruit lust zou opwekken. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat passiefruit lustopwekkend zou zijn.
Wist je dat...
...veel mensen de passiebloem-klimplanten in de tuin hebben? Deze planten zijn onder de juiste omstandigheden ook vruchtdragend. Deze opvallende gele vruchten zijn eetbaar, maar niet te vergelijken met ‘echte passievruchten’; ze zijn vaak hol van binnen en smakeloos.

Hoe ziet een passievrucht eruit?
De schil van de donkerbruine ronde vrucht doet een beetje lederachtig aan. Wanneer je passiefruit opensnijdt zie je oranjegeel vruchtvlees met pitjes.
Het vruchtvlees van rijp passiefruit smaakt zoetzuur en een klein beetje bitter, vooral wanneer je de pitjes stukbijt. De schil is niet eetbaar.
Wist je dat...
…passievruchten ontzettend veelzijdig zijn? Je kunt ze goed verwerken in een smoothie, (fruit)salade, dessert, ontbijtje, gebak of jam. Maar je kunt ze natuurlijk ook zo opeten. Het enige wat je hoeft te doen is de vrucht te halveren, vervolgens lepel je het vruchtvlees er zo uit.
Zoek je een zoete vrucht? Tel dan de rimpels
Je kunt een eetrijpe passievrucht herkennen aan een rimpelige schil. Sta je dus in de supermarkt en wil je het passiefruit dezelfde dag nog eten? Let er dan op dat je geen vruchten met een gladde schil meeneemt, deze zijn namelijk nog niet rijp en daardoor wat zuurder van smaak.
Heb je onrijpe passievruchten gekocht? Leg ze op de fruitschaal en na een paar dagen zullen ze eetbaar zijn.
Dit zit er allemaal in passiefruit
Met een passievrucht geef je in een handomdraai een zomerse twist aan je gerecht. Daarnaast voeg je met dit superfood direct een hoop gezonde voedingsstoffen toe. Het tropische fruit bevat per 100 gram:
- 52 kcal
- 2,6 gram eiwitten
- 5,7 gram koolhydraten
- 0,4 gram vetten, waarvan 0,1 gram verzadigd
- 3,3 gram vezels
Passievruchten zijn een super gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Ze zitten namelijk bomvol vitamines en mineralen, zoals vitamine A en C, kalium, magnesium en fosfor.
Passiefruit een superfood? De 5 gezondheidsvoordelen
Een passievrucht is een verrukkelijke smaakmaker die boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Dat zorgt voor de volgende gezondheidsvoordelen:
1. Passiefruit draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel
Passievruchten hebben een lage glycemische index. Dit betekent dat de suikers uit dit fruit geleidelijk worden afgegeven aan je bloed, zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Dat maakt passiefruit ook erg geschikt voor mensen met diabetes.
2. Passievruchten zijn rijk aan antioxidanten
Passievruchten zijn rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C. Antioxidanten beschermen je tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten wanneer ze voor een langere tijd in hoge getalen aanwezig zijn in je lichaam.
Daarnaast stelt vitamine C je lijf in staat om meer ijzer uit plantaardige voeding op te nemen. Ook helpt deze vitamine bij het bestrijden van infecties. Zo geef je je immuunsysteem een boost wanneer je passiefruit eet.
3. Passiefruit kan pijnklachten en ontstekingen verminderen
Met name de schil van het fruit bevat veel antioxidanten. Dat is de reden dat er supplementen bestaan waarin deze schillen verwerkt zijn. Deze suppletie zou ontstekingsremmend werken en pijnklachten verminderen.
Uit kleinschalige onderzoeken blijkt dat deze supplementen zorgen voor een vermindering van de klachten van patiënten met astma en artrose. Ondanks deze positieve resultaten is nader onderzoek naar het effect van antioxidanten op pijn en ontstekingen noodzakelijk.
4. Passievruchten bevatten veel voedingsvezels
Passievrucht is voedzaam, doordat de vrucht veel vezels bevat. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en gezonde stoelgang. De in het fruit aanwezige vezels zorgen ervoor dat de fruitsuikers geen grote piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Een voedingspatroon dat rijk is aan vezels draagt bij aan betere verzadiging, een goede gezondheid en een kleinere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en obesitas.

5. Passiefruit kan je stemming verbeteren
Passievruchten mogen dan geen invloed hebben op je libido, maar ze kunnen je gemoedstoestand wel degelijk beïnvloeden. Dat komt doordat ze rijk zijn aan magnesium.
Uit 18 verschillende studies blijkt dat dit mineraal angstgevoelens kan verminderen. Daarnaast zou magnesium ook effectief zijn bij het verminderen van stress.
Wanneer kun je passievruchten beter links laten liggen?
Voor het overgrote deel van de bevolking is het volkomen veilig om passievruchten te eten. Toch kunnen sommige mensen een allergische reactie krijgen van passiefruit. Er bestaan twee soorten reacties.
Je kunt allergisch zijn voor de passievrucht zelf of je kunt reacties krijgen doordat je een latex-allergie hebt. Dit klinkt een beetje vreemd, maar dat komt doordat er in latex (latex is het sap van de rubberboom) soortgelijke stofjes zitten als in passievruchten. Zo’n reactie wordt een kruisreactie genoemd.
Heb je last van een latex-allergie? Breng dan even een bezoekje aan je huisarts en laat passievruchten tot die tijd links liggen.
Wist je dat...
…een passievrucht-allergie nauwelijks voorkomt in Nederland? Mensen met een latex-allergie lopen een groter risico op onaangename reacties wanneer ze passiefruit eten.
Passiefruit is een tropische vrucht afkomstig van een klimplant met exotische bloemen. Het zoetzure fruit heeft een bruine, harde, niet-eetbare schil en zacht, kleverig oranjekleurig vruchtvlees met zwarte pitjes.
Passievruchten zitten tjokvol gezonde voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine A, magnesium en antioxidanten zoals vitamine C.
Daarbij hebben de vruchten een lage glycemische index en een hoog gehalte aan vezels. Dit zorgt ervoor dat de in het fruit aanwezige suikers geen extreme stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Passiefruit is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon, mits je geen last hebt van een (latex-) allergie.