Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Hoewel er geen resten van antibiotica te vinden zijn in vlees, kunnen er wel antibiotica-resistente bacteriën op vlees zitten. De aanwezigheid van antibiotica in vlees, vis en dierlijke producten, zoals eieren en melk, wordt goed gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Antibiotica-resistente bacteriën

Antibiotica mag worden ingezet om bacteriële infecties in dieren te bestrijden. Een wettelijke wachttijd zorgt ervoor dat de antibiotica niet meer in het dier aanwezig is op het moment van slachten.

De keerzijde is dat het gebruik van antibiotica de ontwikkeling van antibiotica-resistente bacteriën kan veroorzaken. Dat zijn bacteriën die bestendig zijn voor antibiotica, waardoor een infectie die wordt veroorzaakt door de resistente bacterie niet behandeld kan worden met antibiotica. De werking van antibiotica wordt dus niet minder, maar voor de resistente bacteriën gaat de werking van antibiotica verloren.

Besmetting antibiotica-resistente bacteriën voorkomen

Via rauw vlees, met name kip, kalkoen, varken en rund, zou je besmet kunnen worden met antibiotica-resistente bacteriën. Ook biologisch vlees kan besmet zijn. Het is daarom belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen en te zorgen dat rauw vlees niet in aanraking komt met gaar eten. Gebruik dus een aparte snijplank en apart keukengerei voor rauw vlees. 

Groenten en fruit

Daarnaast zijn de resistente bacteriën ook gevonden op rauwe groenten en rauw fruit, welke via routes zoals het grondwater of de bemesting op de groenten zijn gekomen. Was je groente en fruit daarom goed met stromend water. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen Algemeen

Wat doen antibiotica voor slachtvee?

Antibiotica wordt, net als bij mensen, gebruikt om infecties bij slachtvee tegen te gaan. In Nederland mag de antibiotica nie...

Algemeen Algemeen

Kan er antibiotica in vleeswaren voorkomen?

Antibiotica is een geneesmiddel dat bij dieren gebruikt kan worden om ziekmakende bacteriën te bestrijden. Er kunnen soms hel...

Medisch Medisch

Wat doet antibiotica in ons lichaam?

Antibiotica zijn medicijnen die infecties en ontstekingen kunnen tegengaan, die veroorzaakt worden door bacteriën. Bacteriën ...

Producten Producten

Waarom is biologisch vlees beter dan gewoon vlees?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat biologische voeding per se gezonder is dan reguliere voeding. Het grote verschil tuss...

Algemeen Algemeen

Wat zijn de gevolgen van antibiotica in vleeswaren voor ons?

Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze werken door het doden of de gro...

Toon meer (1212)
Volg ons