Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Hoewel er geen resten van antibiotica te vinden zijn in vlees, kunnen er wel antibiotica-resistente bacteriën op vlees zitten. De aanwezigheid van antibiotica in vlees, vis en dierlijke producten, zoals eieren en melk, wordt goed gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Antibiotica-resistente bacteriën

Antibiotica mag worden ingezet om bacteriële infecties in dieren te bestrijden. Een wettelijke wachttijd zorgt ervoor dat de antibiotica niet meer in het dier aanwezig is op het moment van slachten.

De keerzijde is dat het gebruik van antibiotica de ontwikkeling van antibiotica-resistente bacteriën kan veroorzaken. Dat zijn bacteriën die bestendig zijn voor antibiotica, waardoor een infectie die wordt veroorzaakt door de resistente bacterie niet behandeld kan worden met antibiotica. De werking van antibiotica wordt dus niet minder, maar voor de resistente bacteriën gaat de werking van antibiotica verloren.

Besmetting antibiotica-resistente bacteriën voorkomen

Via rauw vlees, met name kip, kalkoen, varken en rund, zou je besmet kunnen worden met antibiotica-resistente bacteriën. Ook biologisch vlees kan besmet zijn. Het is daarom belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen en te zorgen dat rauw vlees niet in aanraking komt met gaar eten. Gebruik dus een aparte snijplank en apart keukengerei voor rauw vlees. 

Groenten en fruit

Daarnaast zijn de resistente bacteriën ook gevonden op rauwe groenten en rauw fruit, welke via routes zoals het grondwater of de bemesting op de groenten zijn gekomen. Was je groente en fruit daarom goed met stromend water. 

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking. Aloë vera is één van de oudst...

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Darmparasieten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Darmparasieten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Darmparasieten: het is een infectie die meer voorkomt dan je denkt. Vaak dragen mensen jarenlang darmparasieten met zich...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

9828 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'