Hoewel er geen resten van antibiotica te vinden zijn in vlees, kunnen er wel antibiotica-resistente bacteriën op vlees zitten. De aanwezigheid van antibiotica in vlees, vis en dierlijke producten, zoals eieren en melk, wordt goed gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Antibiotica-resistente bacteriën
Antibiotica mag worden ingezet om bacteriële infecties in dieren te bestrijden. Een wettelijke wachttijd zorgt ervoor dat de antibiotica niet meer in het dier aanwezig is op het moment van slachten.
De keerzijde is dat het gebruik van antibiotica de ontwikkeling van antibiotica-resistente bacteriën kan veroorzaken. Dat zijn bacteriën die bestendig zijn voor antibiotica, waardoor een infectie die wordt veroorzaakt door de resistente bacterie niet behandeld kan worden met antibiotica. De werking van antibiotica wordt dus niet minder, maar voor de resistente bacteriën gaat de werking van antibiotica verloren.
Besmetting antibiotica-resistente bacteriën voorkomen
Via rauw vlees, met name kip, kalkoen, varken en rund, zou je besmet kunnen worden met antibiotica-resistente bacteriën. Ook biologisch vlees kan besmet zijn. Het is daarom belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen en te zorgen dat rauw vlees niet in aanraking komt met gaar eten. Gebruik dus een aparte snijplank en apart keukengerei voor rauw vlees.
Groenten en fruit
Daarnaast zijn de resistente bacteriën ook gevonden op rauwe groenten en rauw fruit, welke via routes zoals het grondwater of de bemesting op de groenten zijn gekomen. Was je groente en fruit daarom goed met stromend water.