Gezondeten.nl | Voor de operatie al werken aan herstel

Voor de operatie al werken aan herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat onderzoeken of mensen sneller herstellen van een knie- of heupoperatie als ze van te voren eiwitrijker eten en meer gaan bewegen.

Fitheid heeft invloed op herstel

‘We zien bij sommige patiënten dat het herstel na een knie- of heupoperatie langzamer gaat dan bij anderen’, vertelt fysiotherapeut en onderzoeker Ellen Oosting van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Dit zijn vooral mensen met overgewicht en verminderde spierkracht. Juist hierdoor heeft deze groep meer risico op het ontwikkelen van complicaties.

Trainen voor de operatie

In het onderzoek dat de ProActief studie wordt genoemd, worden 34 patiënten in 2 groepen verdeeld. De ene groep gaat 6 weken lang werken aan het opbouwen van meer spiermassa. Dit doen ze door te trainen met een fysiotherapeut en door voeding met meer eiwitten te eten op advies van een diëtist. De andere groep krijgt de standaard zorg, zonder extra training of adviezen.

De onderzoekers meten bij de start van de studie en na de 6 weken training hoeveel spiermassa de patiënten hebben en hoe ze functioneren. Na de operatie leggen de onderzoekers vast hoe snel mensen herstellen en of er complicaties optreden. Ook wordt er gevraagd naar de motivatie en de ervaringen met het trainingsprogramma.

Better in, better out

Door middel van het programma hopen de onderzoekers dat de patiënten sneller herstellen en minder complicaties hebben. ‘Uit eerdere studies blijkt dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe fitter de persoon eruit komt’, aldus Oosting. ‘We noemen dit ook wel “better in, better out”.

Met deze studie willen we wetenschappelijk aantonen of dit ook bij knie- en heupoperaties effectief en haalbaar is.’ Als het effect positief blijkt en de deelnemers tevreden over het programma zijn, krijgen voortaan alle patiënten leefstijladviezen mee voor de operatie.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Operatie Obesitas: nieuwe tv-serie met willie wartaal

“Operatie Obesitas”: nieuwe tv-serie

Op 8 september start de 4-delige tv-serie “Operatie Obesitas”. Hierin worden  verschillende mensen gevolgd in het proces...

Leefstijlverbetering bij artrose of maagverkleining

Leefstijlverbeter­i­n­g bij artrose of maagverkleining

Er zijn al gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) voor mensen met overgewicht of diabetes. Ook voor artrose, ...

radboudumc-sneller-herstel-door-fit-te-worden-voor-operatie

Sneller herstel door fit te worden voor operatie

Hoe fitter je een operatie in gaat, hoe fitter je er weer uit komt. Dat is het idee achter het programma Fit4Surgery. Di...

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van ‘vlinders in je buik’ of ‘in je broek poepen van angst’. Deze welbekende...

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

Toon meer (211)