Gezondeten.nl | Voor de operatie al werken aan herstel

Voor de operatie al werken aan herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gaat onderzoeken of mensen sneller herstellen van een knie- of heupoperatie als ze van te voren eiwitrijker eten en meer gaan bewegen.

Fitheid heeft invloed op herstel

‘We zien bij sommige patiënten dat het herstel na een knie- of heupoperatie langzamer gaat dan bij anderen’, vertelt fysiotherapeut en onderzoeker Ellen Oosting van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Dit zijn vooral mensen met overgewicht en verminderde spierkracht. Juist hierdoor heeft deze groep meer risico op het ontwikkelen van complicaties.

Trainen voor de operatie

In het onderzoek dat de ProActief studie wordt genoemd, worden 34 patiënten in 2 groepen verdeeld. De ene groep gaat 6 weken lang werken aan het opbouwen van meer spiermassa. Dit doen ze door te trainen met een fysiotherapeut en door voeding met meer eiwitten te eten op advies van een diëtist. De andere groep krijgt de standaard zorg, zonder extra training of adviezen.

De onderzoekers meten bij de start van de studie en na de 6 weken training hoeveel spiermassa de patiënten hebben en hoe ze functioneren. Na de operatie leggen de onderzoekers vast hoe snel mensen herstellen en of er complicaties optreden. Ook wordt er gevraagd naar de motivatie en de ervaringen met het trainingsprogramma.

Better in, better out

Door middel van het programma hopen de onderzoekers dat de patiënten sneller herstellen en minder complicaties hebben. ‘Uit eerdere studies blijkt dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe fitter de persoon eruit komt’, aldus Oosting. ‘We noemen dit ook wel “better in, better out”.

Met deze studie willen we wetenschappelijk aantonen of dit ook bij knie- en heupoperaties effectief en haalbaar is.’ Als het effect positief blijkt en de deelnemers tevreden over het programma zijn, krijgen voortaan alle patiënten leefstijladviezen mee voor de operatie.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Ziekenhuis Gelderse Vallei (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van ‘vlinders in je buik’ of ‘in je broek poepen van angst’. Deze welbekende...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

Weinig kruiden in kruidenmix

Weinig kruiden in kruidenmix

Potjes kruidenmix en zakjes kruiden voor vlees, vis, salade of een maaltijd bevatten vaak weinig kruiden en specerijen. ...

Kinderen beeldscherm

Dagelijks 3 uur beweging en maximaal 1 uur beeldscherm voor jonge kinderen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen voor beweging opgesteld voor kinderen van0 tot en met 4 jaar. Voor het eerst zi...

Toon meer (-8)
Volg ons