Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt niet waar: alleen hartige geuren ruiken ouderen minder goed. Zoete geuren blijven hetzelfde.
Jong en oud vergeleken
In een studie onder ongeveer 350 Denen keken de onderzoekers wat er gebeurde met het reukvermogen bij het ouder worden. Ze lieten hiervoor een groep van zo’n 250 mensen tussen 60 en 98 jaar allerlei geuren ruiken. Hetzelfde deden ze met een groep van 90 jongere mensen tussen 20 en 39 jaar. De mensen tussen 60 en 69 jaar bleken ongeveer net zo goed te ruiken als de jongeren. Vanaf 70 jaar nam voor de meeste mensen het reukvermogen af.
Vlees versus vanille
Vooral hartige geuren konden de mensen minder goed ruiken. De 70-plussers roken minder goed de geur van gebakken vlees, champignons en uien dan de jongere groep. Maar sinaasappel, framboos en vanille roken de ouderen net zo goed als de jongeren. Het wel of niet goed kunnen ruiken van iets, had geen invloed op of ze de geur wel of niet lekker vonden. De ouderen vonden de geur van gebakken vlees, uien en champignons even lekker als de jongeren, ondanks dat ze de geur minder goed konden waarnemen.
Oorzaak nog onbekend
Hoe het komt dat de ene geur meer wegvalt dan de andere, is nog onbekend. Opvallend is wel dat de geuren van hartige voedingsmiddelen het sterkst verminderen. Deze hartige smaak is ook het eerste dat vermindert bij het ouder worden. De auteurs denken dus dat hier een verband tussen zit. Maar hoe, dat is nog de vraag.