Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, vrouw ruikt aan bloemen

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, maar zoete wel

Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt niet waar: alleen hartige geuren ruiken ouderen minder goed. Zoete geuren blijven hetzelfde.

Jong en oud vergeleken

In een studie onder ongeveer 350 Denen keken de onderzoekers wat er gebeurde met het reukvermogen bij het ouder worden. Ze lieten hiervoor een groep van zo’n 250 mensen tussen 60 en 98 jaar allerlei geuren ruiken. Hetzelfde deden ze met een groep van 90 jongere mensen tussen 20 en 39 jaar. De mensen tussen 60 en 69 jaar bleken ongeveer net zo goed te ruiken als de jongeren. Vanaf 70 jaar nam voor de meeste mensen het reukvermogen af.

Vlees versus vanille

Vooral hartige geuren konden de mensen minder goed ruiken. De 70-plussers roken minder goed de geur van gebakken vlees, champignons en uien dan de jongere groep. Maar sinaasappel, framboos en vanille roken de ouderen net zo goed als de jongeren. Het wel of niet goed kunnen ruiken van iets, had geen invloed op of ze de geur wel of niet lekker vonden. De ouderen vonden de geur van gebakken vlees, uien en champignons even lekker als de jongeren, ondanks dat ze de geur minder goed konden waarnemen.

Oorzaak nog onbekend

Hoe het komt dat de ene geur meer wegvalt dan de andere, is nog onbekend. Opvallend is wel dat de geuren van hartige voedingsmiddelen het sterkst verminderen. Deze hartige smaak is ook het eerste dat vermindert bij het ouder worden. De auteurs denken dus dat hier een verband tussen zit. Maar hoe, dat is nog de vraag.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Kun je ruiken of ergens vet in zit?

Volgens wetenschappers van Wageningen University & Research wel. Zij hebben als eerste ontdekt dat mensen kunnen rui...

ondervoeding ouderen

Goed gevoed ouder worden

Ruim 10 procent van de zelfstandig thuiswonende ouderen is ondervoed en onder ouderen die zorg ontvangen is dit zelfs 35...

chemo etend

Toch genieten van eten na smaakverlies door chemo

Smaakverlies is een veelvoorkomend probleem bij chemobehandelingen. Goed eten wordt hierdoor extra moeilijk. Een nieuwe ...

Amerikaanse kinderen eten sterk bewerkt voedsel

Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De i...

nitraat groente

Minder hart- en vaatziekten door meer nitraatrijke groenten

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en zo gebruik van medicat...

Toon meer (211)