Naar schatting hebben 1 op de 5 vrouwen last van endometriose. Op internet circuleren allerlei voedingsadviezen. Maar met welk dieet verminderen de klachten écht?
Hulp van voeding bij endometriose
Wat is endometriose
Endometriose is een chronische aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, waarbij baarmoederslijmvliesachtig weefsel zich buiten de baarmoeder bevindt op het peritoneum, de eierstokken, eileiders, blaas en/of darmen. Het gaat gepaard met een pijnlijke en hevige menstruatie en vaak chronische buikklachten.
Behandeling bestaat uit de combinatiepil of een hormoonspiraal met als doel de menstruatie te stoppen. Ook kan endometrioseweefsel operatief verwijderd worden. Sommige vrouwen met endometriose willen liever geen hormonen. Voeding zou dan een oplossing kunnen bieden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWeinig onderbouwing voor endometriose-dieet
Op internet circuleren allerlei “endometriose-diëten” en tegenstrijdige voedingsadviezen. In de wetenschappelijke blijkt er nog weinig tot geen wetenschappelijk bewijs voor het weglaten van bijvoorbeeld koffie en gluten.
Wel lijkt het beperken van rood en bewerkt vlees en alcohol gunstig. Verder is het vooral streven naar een gezond, volwaardig voedingspatroon, rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkoren producten en voldoende zuivel.
Laag FODMAP-dieet
Endometriose gaat vaak gepaard met darmklachten en die lijken op het prikkelbare darmsyndroom. Een zogenoemd laag FODMAP-dieet helpt daar soms bij. Daarom zetten diëtisten dit dieet ook wel in bij endometriose.
In de praktijk worden daar goede resultaten mee geboekt. Hoewel het dieet meestal geen invloed heeft op de klachten rondom de menstruatie, verminderen de darmklachten wel duidelijk.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Het lage FODMAP-dieet gaat om het weglaten van specifieke voedingsstoffen. De afkorting staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie