Hulp van voeding bij endometriose

Naar schatting hebben 1 op de 5 vrouwen last van endometriose. Op internet circuleren allerlei voedingsadviezen. Maar met welk dieet verminderen de klachten écht?

Symptomen van endometriose kan behandeld worden met voeding

Wat is endometriose

Endometriose is een chronische aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, waarbij baarmoederslijmvliesachtig weefsel zich buiten de baarmoeder bevindt op het peritoneum, de eierstokken, eileiders, blaas en/of darmen. Het gaat gepaard met een pijnlijke en hevige menstruatie en vaak chronische buikklachten.

Behandeling bestaat uit de combinatiepil of een hormoonspiraal met als doel de menstruatie te stoppen. Ook kan endometrioseweefsel operatief verwijderd worden. Sommige vrouwen met endometriose willen liever geen hormonen. Voeding zou dan een oplossing kunnen bieden.

Weinig onderbouwing voor endometriose-dieet

Op internet circuleren allerlei “endometriose-diëten” en tegenstrijdige voedingsadviezen. In de wetenschappelijke blijkt er nog weinig tot geen wetenschappelijk bewijs voor het weglaten van bijvoorbeeld koffie en gluten.

Wel lijkt het beperken van rood en bewerkt vlees en alcohol gunstig. Verder is het vooral streven naar een gezond, volwaardig voedingspatroon, rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkoren producten en voldoende zuivel.

Laag FODMAP-dieet

Endometriose gaat vaak gepaard met darmklachten en die lijken op het prikkelbare darmsyndroom. Een zogenoemd laag FODMAP-dieet helpt daar soms bij. Daarom zetten diëtisten dit dieet ook wel in bij endometriose.

In de praktijk worden daar goede resultaten mee geboekt. Hoewel het dieet meestal geen invloed heeft op de klachten rondom de menstruatie, verminderen de darmklachten wel duidelijk.

Tip

Het lage FODMAP-dieet gaat om het weglaten van specifieke voedingsstoffen. De afkorting staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Diëtistendagen van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten

University Medical Center Groningen (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met d...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend...

Duurzame voeding steeds populairder

Duurzame voeding wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds meer duurzame voeding. In totaal gaven we vorig jaar 21 procent meer uit aan duurzame producte...

Toon meer (-8)
Volg ons