Vrouwelijke vegetariërs lopen meer risico op een gebroken heup

Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans een heup te breken dan vrouwen die regelmatig vlees eten. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder Britse vrouwen, die 20 jaar zijn gevolgd. 

calcium eiwitten botton

Minder stevige botten

Steeds meer mensen eten vegetarisch of geheel plantaardig. Meer plantaardig en minder dierlijke producten eten is in vele aspecten beter voor de gezondheid.

Maar het is wel een eetpatroon waarmee je minder makkelijk voldoende eiwitten en calcium binnenkrijgt. Hierdoor nemen de zorgen toe over minder stevige botten en een hoger risico op botbreuken bij vegetariërs en veganisten. 

Wist je dat...

...eiwitten en calcium 2 belangrijke factoren zijn voor stevige botten?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Twee decennia lang gevolgd

Om het risico van voeding op heupfracturen te onderzoeken, voerden wetenschappers van de Universiteit van Leeds een grootschalig onderzoek uit met behulp van de gegevens van 27.000 vrouwen.

De vrouwen, allemaal in de leeftijd van 35 tot 69 jaar, hebben tussen 1995 en 1998 een vragenlijst ingevuld over hun eetpatroon en leefstijl. Deze gegevens werden gekoppeld aan de medische gegevens van de deelnemers over ongeveer 20 jaar, om vast te stellen wie een heupfractuur opliep in die periode.

vegetarisch onderzoek

Onderzoeksgroepen

Vervolgens werden de vrouwen ingedeeld als vleeseters (meer dan 5 keer per week vlees), flexitatiërs (minder dan 5 keer per week vlees), pescotariërs (die vis eten maar geen vlees) of vegetariërs (geen vlees of vis).

Veganisten werden opgenomen in de vegetarische groep, omdat er niet genoeg veganisten waren om ze afzonderlijk te bestuderen. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De analyse hield ook rekening met andere factoren die van invloed kunnen zijn op het risico op heupfracturen, zoals bijvoorbeeld leeftijd, alcoholgebruik, roken en bewegingsgewoonten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Stootkussen

Gedurende het 20 jaar durende onderzoek braken 822 vrouwen (ongeveer 3 procent) een heup, op een gemiddelde leeftijd van 83 jaar. Vergeleken met de vleeseters hadden de vegetariërs 33 procent meer risico op een heupfractuur. Er werd door de onderzoekers echter geen verhoogd risico gezien bij pescotariërs en flexitariërs. De redenen hiervoor zijn nog onduidelijk.

De onderzoekers vermoeden dat vegetariërs vatbaar zijn voor vallen en breuken omdat ze mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren. Daarnaast stellen de onderzoekers dat vegetariërs meer kans hebben op ondergewicht dan vleeseters. Hierdoor hebben ze, naast zwakkere botten en spieren, ook minder vet op hun lichaam, dat als een stootkussen kan dienen bij een val.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Eiwitten voor spieropbouw, handige tips en suggesties!

Eiwitten voor spieropbouw? Dit wil je weten!

Eiwitten zijn voedingsstoffen, net als vetten en koolhydraten. Een ander veel gebruikte benaming voor eiwitten is proteï...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Pijn in de heup: oorzaken van heupklachten

Pijn in de heup: oorzaken van heupklachten

Pijn in de heup, of coxalgie, is een veel voorkomende klacht. Er kunnen diverse aandoeningen aan ten grondslag liggen. D...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: Vegetariërs leven langer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. I...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

13515 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'