Vrouwelijke vegetariërs lopen meer risico op een gebroken heup

Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans een heup te breken dan vrouwen die regelmatig vlees eten. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder Britse vrouwen, die 20 jaar zijn gevolgd. 

calcium eiwitten botton

Minder stevige botten

Steeds meer mensen eten vegetarisch of geheel plantaardig. Meer plantaardig en minder dierlijke producten eten is in vele aspecten beter voor de gezondheid.

Maar het is wel een eetpatroon waarmee je minder makkelijk voldoende eiwitten en calcium binnenkrijgt. Hierdoor nemen de zorgen toe over minder stevige botten en een hoger risico op botbreuken bij vegetariërs en veganisten. 

Wist je dat...

...eiwitten en calcium 2 belangrijke factoren zijn voor stevige botten?

Twee decennia lang gevolgd

Om het risico van voeding op heupfracturen te onderzoeken, voerden wetenschappers van de Universiteit van Leeds een grootschalig onderzoek uit met behulp van de gegevens van 27.000 vrouwen.

De vrouwen, allemaal in de leeftijd van 35 tot 69 jaar, hebben tussen 1995 en 1998 een vragenlijst ingevuld over hun eetpatroon en leefstijl. Deze gegevens werden gekoppeld aan de medische gegevens van de deelnemers over ongeveer 20 jaar, om vast te stellen wie een heupfractuur opliep in die periode.

vegetarisch onderzoek

Onderzoeksgroepen

Vervolgens werden de vrouwen ingedeeld als vleeseters (meer dan 5 keer per week vlees), flexitatiërs (minder dan 5 keer per week vlees), pescotariërs (die vis eten maar geen vlees) of vegetariërs (geen vlees of vis).

Veganisten werden opgenomen in de vegetarische groep, omdat er niet genoeg veganisten waren om ze afzonderlijk te bestuderen. 

De analyse hield ook rekening met andere factoren die van invloed kunnen zijn op het risico op heupfracturen, zoals bijvoorbeeld leeftijd, alcoholgebruik, roken en bewegingsgewoonten.

Stootkussen

Gedurende het 20 jaar durende onderzoek braken 822 vrouwen (ongeveer 3 procent) een heup, op een gemiddelde leeftijd van 83 jaar. Vergeleken met de vleeseters hadden de vegetariërs 33 procent meer risico op een heupfractuur. Er werd door de onderzoekers echter geen verhoogd risico gezien bij pescotariërs en flexitariërs. De redenen hiervoor zijn nog onduidelijk.

De onderzoekers vermoeden dat vegetariërs vatbaar zijn voor vallen en breuken omdat ze mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren. Daarnaast stellen de onderzoekers dat vegetariërs meer kans hebben op ondergewicht dan vleeseters. Hierdoor hebben ze, naast zwakkere botten en spieren, ook minder vet op hun lichaam, dat als een stootkussen kan dienen bij een val.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Helft diabetespatiënten niet bewust van gezondheid risico’s

Helft diabetespatiënte­n niet bewust van risico’s voor hart en vaten

Mensen met diabetes type 2 lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar de helft van de patiënten is zich hier n...

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Niet alleen lichamelijke factoren kunnen zijn een oorzaak van diabetes type 2. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ook me...

jodium

Volwassenen krijgen voldoende jodium binnen

Volwassenen Nederlanders kregen in 2020/2021 dagelijks genoeg jodium binnen via hun voeding, blijkt uit onderzoek van he...

Bakje gehakt, Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Slechts 20 procent van de volwassenen eet iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Bijna 5 procen...

Toon meer (211)