Gezondeten.nl Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Wageningse onderzoekers hebben een test ontwikkeld, waarmee mensen met een voedselallergie ter plekke hun voedsel kunnen testen op de aanwezigheid van allergenen. 

Sporen van pinda of noten

Als iemand met bijvoorbeeld een pinda-allergie onverhoopt pindasporen binnenkrijgt, heeft dat soms ernstige medische gevolgen. Het advies is dan voedingsmiddelen met pinda absoluut te vermijden. Maar op veel verpakkingen staat dat een product sporen van bijvoorbeeld pinda of noten “kan bevatten”.

Dat komt omdat in fabrieken verschillende soorten voedsel met elkaar in contact kan komen. Zo kunnen minieme deeltjes van pinda’s of noten via de lucht in ander voedsel terechtkomen. Dat wordt ook wel kruisbesmetting genoemd. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een eenvoudige zelftest ontwikkeld, waarmee consumenten kunnen testen of er sporen van bijvoorbeeld pinda in een product zitten.

Eenvoudige zelftest

Bij de voedselallergenentest neem je een klein monster van wat je wilt eten, zoals een koekje. Dat stop je in de test. Wanneer zich allergenen in het monster bevinden, verschijnt binnen enkele minuten een zwarte lijn op de teststrip, samen met een controlelijn. Verschijnt er geen lijn, dan kun je het product veilig eten. De controlelijn zie je dan wel, zodat je weet dat de test goed is uitgevoerd.

Wil je nog meer weten, dan kun je de test met een speciale houder koppelen aan je smartphone. Vervolgens kun je dan de hoeveelheid allergenen in het monster aflezen op het scherm.  In deze korte, Engelstalige video demonstreren de onderzoekers het gebruik van de zelftest voor voedselallergenen.

Nog niet te koop

De zelftest is helaas nog niet ver genoeg ontwikkeld om op de markt verkrijgbaar te zijn. Om de zelftest verder te onderzoeken, hopen de onderzoekers subsidie te krijgen. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

allergieën kinderen

Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbe...

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

Is diabetes type 2 om te keren? Check het met deze zelftest!

Is diabetes type 2 om te keren? Check het met deze zelftest!

“Voeding Leeft” heeft een online zelftest ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2. Binnen 2 minuten weet ...

Informatie over allergenen is onduidelijk, allergieën

Informatie over allergenen is vaak onduidelijk

Hoe zoek je een veilig product uit voor iemand met een voedselallergie? Dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn. De vermel...

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...

Toon meer (211)