Gezondeten.nl Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Wageningse onderzoekers hebben een test ontwikkeld, waarmee mensen met een voedselallergie ter plekke hun voedsel kunnen testen op de aanwezigheid van allergenen. 

Sporen van pinda of noten

Als iemand met bijvoorbeeld een pinda-allergie onverhoopt pindasporen binnenkrijgt, heeft dat soms ernstige medische gevolgen. Het advies is dan voedingsmiddelen met pinda absoluut te vermijden. Maar op veel verpakkingen staat dat een product sporen van bijvoorbeeld pinda of noten “kan bevatten”.

Dat komt omdat in fabrieken verschillende soorten voedsel met elkaar in contact kan komen. Zo kunnen minieme deeltjes van pinda’s of noten via de lucht in ander voedsel terechtkomen. Dat wordt ook wel kruisbesmetting genoemd. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een eenvoudige zelftest ontwikkeld, waarmee consumenten kunnen testen of er sporen van bijvoorbeeld pinda in een product zitten.

Eenvoudige zelftest

Bij de voedselallergenentest neem je een klein monster van wat je wilt eten, zoals een koekje. Dat stop je in de test. Wanneer zich allergenen in het monster bevinden, verschijnt binnen enkele minuten een zwarte lijn op de teststrip, samen met een controlelijn. Verschijnt er geen lijn, dan kun je het product veilig eten. De controlelijn zie je dan wel, zodat je weet dat de test goed is uitgevoerd.

Wil je nog meer weten, dan kun je de test met een speciale houder koppelen aan je smartphone. Vervolgens kun je dan de hoeveelheid allergenen in het monster aflezen op het scherm. In deze korte, Engelstalige video demonstreren de onderzoekers het gebruik van de zelftest voor voedselallergenen.

Nog niet te koop

De zelftest is helaas nog niet ver genoeg ontwikkeld om op de markt verkrijgbaar te zijn. Om de zelftest verder te onderzoeken, hopen de onderzoekers subsidie te krijgen. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Rugpijn na het slapen

Rugpijn na het slapen

Wanneer je ?s morgens wakker wordt met pijn en stijfheid in je rug kan dit komen door een slecht matras of bedbodem. Maa...

Koemelkallergie: symptomen, oorzaken, diognose en behandeling

Koemelkallergie: symptomen en behandeling

Koemelkallergie komt veel bij zuigelingen voor; 2-6% van de zuigelingen heeft ermee te maken. Maar ook kinderen en volwa...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

Pinda voordelen en pinda-allergie

Wist jij dat pinda's geen noten maar peulvruchten zijn?

Heb jij wel eens van een grondnootje of aardnootje gehoord? Dit zijn de bijzondere bijnamen van ... de pinda! Hoewel dez...

kalium

Een kalium tekort herken je aan deze 7 klachten

Kalium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van je spieren en zenuwen. Ook draagt het bij aan een gezond hart...

arachideolie

Arachideolie: kun je deze olie onbeperkt gebruiken in de keuken?

Met arachideolie of wel pindaolie kun je alle kanten op. Je kunt arachide olie gebruiken als saladedressing of er je aar...

Lees wat je gemist hebt

14212 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'