Wat gebeurt er met je lichaam als je een hele dag niets eet?

Als het vasten begint en je een paar uur niet hebt gegeten dan daalt je bloedsuiker. Om deze op peil te brengen haalt je lichaam glucose, enkelvoudige suikers, uit de glucose voorraad van de lever. Deze voorraad wordt glycogeen genoemd en bestaat uit vele glucosemoleculen die je lichaam heeft opgeslagen na een koolhydraatrijke maaltijd.

De hoofdbrandstof van je lichaam is glucose: vergelijk het met benzine voor een auto en glycogeen met een jerrycan benzine achterin je auto. Wanneer de benzine opraakt tijdens een lange autorit en er geen tankstation in de buurt is, dan heb je altijd nog de jerrycan met benzine.

Ander soort brandstof 

Enkele uren later is het leverglycogeen echter uitgeput en begint de bloedglucose te dalen. Ook de jerrycan is leeg. Het lichaam moet zijn normale metabolisme aanpassen. Op dit punt gebruiken de meeste cellen vetzuren voor hun brandstof. Maar rode bloedcellen en de cellen van het zenuwstelsel hebben glucose, hun primaire energiebrandstof, nodig. Normaal gesproken verbruiken de hersenen en zenuwcellen ongeveer de helft van de totale glucose die elke dag wordt gebruikt.

Tijdens vasten vormt de behoefte aan glucose een groot probleem. Het lichaam kan zijn vetvoorraden gebruiken om de meeste cellen van energie te voorzien, maar de rode bloedcellen zijn volledig afhankelijk van glucose, en de hersenen en zenuwen geven de voorkeur aan energie in de vorm van glucose.

Afbraak van lichaamseiwitten

Nu kan je lichaam glucose maken uit niet-koolhydraatbronnen. Glycerol (komt voor in vetten) en aminozuren (bouwstenen van eiwitten) kunnen worden omgezet naar glucose. Om de aminozuren te verkrijgen moeten lichaamseiwitten worden afgebroken. Om deze reden breken eiwitweefsels altijd enigszins af tijdens het vasten.

De afbraak van lichaamseiwitten is een dure manier om glucose te verkrijgen. In de eerste paar dagen van het vasten, levert lichaamseiwit ongeveer 90 procent van de benodigde glucose en glycerol 10 procent. Als het verlies van lichaamseiwitten op dit tempo zou doorgaan, zou de dood binnen drie weken volgen, ongeacht de hoeveelheid vet die persoon heeft opgeslagen.

Ketose

Gelukkig past het lichaam zich aan. Zo neemt de vetafbraak toe en verdubbelt bijna. Na meerdere dagen vasten wordt er een alternatieve energiebron geproduceerd: ketonlichamen. Dit proces wordt ketose genoemd. De afbraak van lichaamseiwitten gaat op een langzamer tempo en je stofwisseling wordt slomer om zuiniger met de energie om te gaan.

Eén dag vasten

Dit geldt echter voor vasten voor een langere periode. Je lichaam gebruikt bij één dag vasten glycogeen, vetzuren, glycerol en eiwitten.

Bronnen

Understanding Nutrition 13th edition

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat gebeurt er als je een hele dag niets drinkt?

Aisha Kaars
Een mens kan slechts enkele dagen zonder water, het is dus af te raden om te weinig te drinken. Gemiddeld heeft een mens tussen de 1,5 liter en 2 lite...
Diëten +1

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens (intermittent) vasten?

Alicia Izeboud
Intermittent vasten betekent eigenlijk 'afwisselend vasten'. Het wordt in allerlei verschillende vormen gedaan. Bekende vormen van vasten Om de da...

Wat gebeurt er als je alleen rijst eet?

Mireille Bakermans
Als je alleen maar rijst zou eten krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Je eet dan te eenzijdig en mist hierdoor essentiële vetzuren, eiwitten, v...

Wat gebeurt er met je als je geen groenten en fruit eet?

Samantha Annaars
Groenten en fruit bevatten naast een heleboel vitamines en mineralen ook vezels en bioactieve stoffen zoals flavonoïden. Dit zijn allemaal (voedings-)...

Wat gebeurt er in je lichaam bij diarree?

Melissa Verlaan
Bij diarree heb je last van dunne, waterige ontlasting. We noemen het diarree als je meerdere keren op de dag waterdunne ontlasting hebt. Meestal gaat...
Toon meer (1318)
Volg ons