Welke rol speelt reuk bij eten en proeven?

Onze reuk is zo gevoelig dat we een ontelbaar aantal verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Zodra een geur het reukepitheel in de neus bereikt, sturen de zenuwen in het reukepitheel een signaaltje naar onze hersenen. In de hersenen wordt de geur dan herkend. De smaakpapillen op de tong daarentegen kunnen maar een handjevol verschillende smaken onderscheiden: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Daarnaast wordt vet soms als zesde smaak beschouwd. Net zoals het reukepitheel sturen de smaakpapillen signaaltjes naar de hersenen zodra het voedsel de smaakpapillen bereikt.

Als je voedsel in je mond hebt, bereikt de geur van het voedsel via de keel ook het reukepitheel, dat vervolgens de smaakbeleving van het voedsel beïnvloed. Op die manier kun je dus het verschil proeven tussen de grote hoeveelheden verschillende voedingsmiddelen die er bestaan.

Geschreven door

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Julia Haarhuis

Voedingswetenschapper

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom proeven we niks als we verkouden zijn?

Aisha Kaars
De reden waardoor je minder proeft als je verkouden bent is omdat reuk ook een rol speelt bij het proeven. Bij een verkoudheid zijn er vaak klachten, ...

Welke rol speelt speeksel bij smaakbeleving?

Melissa Verlaan
Speeksel in de mond heeft meerdere functies. Het speelt ook een belangrijke rol in hoe we als mensen smaken beleven. Speeksel is vloeibaar en kan makk...

Speelt voeding een rol bij eczeem?

Aisha Kaars
Eczeem uit zich in rode, jeukende plekken die op de huid zitten, vaak gaat dit ook gepaard met bultjes, kloofjes en schilfers. Voeding kan in bepaalde...

Waarom is proeven zo belangrijk?

Aisha Kaars
Proeven zorgt ervoor dat we weten wat we wel en niet lekker vinden smaken. Ook was vroeger proeven belangrijk om te weten welke planten giftig waren, ...

Wat is de rol van eiwitten bij sport?

Professor Bink
Eiwit speelt namelijk een belangrijke rol bij het helpen herstellen en versterken van het spierweefsel na de training. De optimale eiwitinname voor...
Toon meer (866)
Volg ons