Moet ik meer zout eten bij een lage bloeddruk?

Hoewel meer zout de bloeddruk verhoogt is het niet gezonder om bij een lage bloeddruk de dagelijkse aanbevolen bovengrens van 6 gram zout te overschrijden. De reden hiervoor is omdat een teveel aan zout niet alleen de bloeddruk verhoogt, maar ook schadelijk kan zijn voor de nieren. Als je namelijk heel veel zout binnenkrijgt dan moeten de nieren ook harder werken om het natrium in zout te verwerken. Hierdoor is de kans op beschadiging aan de nieren en nierziektes hoger.

Geschreven door

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Aisha Kaars

Diëtist i.o

Mogelijk ook interessant om te weten

Diëten +1

Wat mag ik wel of niet eten bij een te lage bloeddruk?

Fleur Drost
Bij een te lage bloeddruk is het niet aan te raden om extra zout te eten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld zoute drop of voeding waar van nature al zou...

Wat zijn de risico’s van een lage bloeddruk?

Wendy van Doorn
Een lage bloeddruk brengt bij de meeste gezonde mensen geen grote risico’s met zich mee. Wel kan het onaangename klachten geven zoals duizeligheid, zw...

Is zout gezond of ongezond?

Professor Bink
Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van natrium. Natrium verzorg...

Van welke voeding krijg ik een hogere bloeddruk?

Fleur Drost
Van producten die veel zout bevatten, drop, zoethout thee, alcohol en koffie of thee krijg je een hogere bloeddruk. Tabak en drugs kunnen mogelijk ook...

Wat is je bloeddruk en hoe werkt het?

Fleur Drost
Bloeddruk is de druk binnen in de bloedvaten. De bloeddruk zorgt ervoor dat je bloed wordt rondgepompt door heel het lichaam. Bloed bevat zuurstof en ...
Toon meer (800)
Volg ons