Wat is docosahexaeenzuur (DHA)?

Docosahexaeenzuur (DHA) is een omega 3-vetzuur dat vooral voorkomt in (vette) vis en schaal- en schelpdieren. DHA staat dan ook bekend als één van de visvetzuren. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan uit onderzoek is gebleken dat deze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Verder is eten van vis en het visvetzuur DHA tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. Ook is DHA nodig voor een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen.

Geschreven door

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat zijn meervoudig onverzadigde vetten?

Julia Haarhuis
Vetten zijn op te delen in verschillende categorieën. Zo bestaat er verzadigd vet en onverzadigd vet. Onverzadigd vet kan weer verder opgedeeld w...
Vetten +1

Welke omega visolie supplementen kan ik het beste kiezen?

Simone de Lange
Er zijn twee verschillende soorten visvetzuren die voorkomen in omega visolie, namelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn ...

Waarom is vette vis zo gezond?

Alicia Izeboud
Vette vis zijn vissoorten als haring, zalm en paling. Deze vissoorten bevatten naast de vitamines en mineralen die in veel andere vissoorten voorkomen...

Is plantaardig vet altijd gezonder?

Wendy van Doorn
Plantaardig vet is niet altijd gezonder dan dierlijk vet. De belangrijkste reden daarvoor is dat de dierlijke vis vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en...

Kan ik vis vervangen door (veganistische) visoliecapsules?

Julia Haarhuis
Vis behoort tot een gezond voedingspatroon vanwege de hoge voedingswaarde. Vis bevat onder andere eiwit, omega 3-vetten, B-vitamines, vitamine D, jodi...
Toon meer (923)
Volg ons