Wat is eicosapentaeenzuur (EPA)?

Wat is eicosapentaeenzuur (EPA)?

EPA (eicosapentaeenzuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur (m.o.v.) uit de omega 3 familie. EPA is geen essentieel vetzuur, maar het lichaam heeft het wel nodig en is in staat om het zelf te produceren. Het lichaam kan EPA maken uit het wel essentiële Alfa-linolzuur (ALA) dat zich bevindt in plantaardige oliën. Dit proces verloopt vaak moeizaam. EPA zit alleen in vis en voornamelijk de vette vissoorten zoals haring, makreel, sardine, wilde zalm en ansjovis en sommige tonijnsoorten. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Je grijpt vast wel eens naar een aspirine, ibuprofen, naproxen of diclofenac. Dit zijn ontstekingsremmers. Deze medicijn...

Omega 3

Omega 3: Gezondheidsvoordelen en een Tekort Herkennen

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 is essentieel voor een goede gezondheid en een onmisbaar...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

arachideolie

Arachideolie: kun je deze olie onbeperkt gebruiken in de keuken?

Met arachideolie of wel pindaolie kun je alle kanten op. Je kunt arachide olie gebruiken als saladedressing of er je aar...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'