Wat is eicosapentaeenzuur (EPA)?

EPA (eicosapentaeenzuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur (m.o.v.) uit de omega 3 familie. EPA is geen essentieel vetzuur, maar het lichaam heeft het wel nodig en is in staat om het zelf te produceren. Het lichaam kan EPA maken uit het wel essentiële Alfa-linolzuur (ALA) dat zich bevindt in plantaardige oliën. Dit proces verloopt vaak moeizaam. EPA zit alleen in vis en voornamelijk de vette vissoorten zoals haring, makreel, sardine, wilde zalm en ansjovis en sommige tonijnsoorten. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Geschreven door

Diëtist Joyce Vink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Joyce Vink

Diëtist & Voorzitter vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen.​

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat zijn meervoudig onverzadigde vetten?

Julia Haarhuis
Vetten zijn op te delen in verschillende categorieën. Zo bestaat er verzadigd vet en onverzadigd vet. Onverzadigd vet kan weer verder opgedeeld w...
Vetten +1

Welke omega visolie supplementen kan ik het beste kiezen?

Simone de Lange
Er zijn twee verschillende soorten visvetzuren die voorkomen in omega visolie, namelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn ...

Is plantaardig vet altijd gezonder?

Wendy van Doorn
Plantaardig vet is niet altijd gezonder dan dierlijk vet. De belangrijkste reden daarvoor is dat de dierlijke vis vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en...

Kan ik vis vervangen door (veganistische) visoliecapsules?

Julia Haarhuis
Vis behoort tot een gezond voedingspatroon vanwege de hoge voedingswaarde. Vis bevat onder andere eiwit, omega 3-vetten, B-vitamines, vitamine D, jodi...

Waarom is zeewier gezond?

Ilse Brand
Zeewier is een bron van veel vitamines en mineralen zoals vitamine B1. Daarnaast is zeewier een bron van calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium e...
Toon meer (916)
Volg ons