Is agavesiroop beter dan honing?

Is agavesiroop beter dan honing?

De populariteit van agavesiroop is de laatste jaren enorm toegenomen, omdat het gezonder zou zijn dan honing of andere suikers. Helaas is dit niet waar, want er bestaan geen gezonde suikers. 

Suiker is suiker

Of je nou een sinaasappel of een snoepje eet, je lichaam maak geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn (in fruit) of suikers die zijn toegevoegd. Uiteindelijk worden alle suikers omgezet in je lichaam tot één glucosedeeltje. Uiteraard maakt het wél verschil uit welk voedingsmiddel de suiker afkomstig is. Zo bevat die sinaasappel meer vitaminen en mineralen dan dat snoepje, waardoor de sinaasappel uiteindelijk wél de betere keuze is. 

Agavesiroop

Deze siroop wordt gewonnen uit de uit Mexico afkomstige agaveplant. Uit de bladeren van de plant wordt het sap geperst. Deze wordt vervolgens gefilterd en verhit. Dan wordt het zetmeel omgezet in suiker. Door dit productieproces gaan er wel vitaminen en mineralen verloren die in de plant zitten. De siroop is 25% zoeter dan gewone kristalsuiker.

Honing

Bijen zetten nectar van bloemen en planten om in een vloeibare substantie, die honing genoemd wordt. Honing is iets zoeter dan kristalsuiker. De smaak en de kleur van de honing is afhankelijk van de bloemen die de bijen bezocht hebben. Rauwe biologische honing, die gekocht wordt bij een imker, is een puur natuurlijk product.

Maar honing wordt ook vervaardigd door middel van massaproductie. Om bijen meer honing te laten produceren wordt veel suikerwater aan de bijen gevoerd. Deze honing wordt ook vaak op hogere temperaturen verhit, zodat ook hieruit de vitaminen en mineralen grotendeels verdwijnen. 

Agavesiroop toch beter?

Een klein voordeel van de agavesiroop is dat het vooral bestaat uit fructose. Fructose wordt geleidelijker opgenomen in de bloedbaan. Dat noemen we een lage glycemische index. Agavesiroop heeft een glycemische index van 15 ten opzichte van 61 voor honing. Voor mensen met diabetes type 2 zou agavesiroop dan een betere keuze zijn.

Tip

Uiteindelijk is het gezonder te wennen aan producten zonder suiker. Als je minder zoet eet, dan wordt de behoefte aan zoetigheid op termijn minder, wat uiteindelijk weer zorgt voor minder vetopslag. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, MBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Is agavesiroop beter dan honing?

Honing is een vloeibare substantie die door bijen wordt gemaakt uit nectar van bloemen. Agavesiroop is een natuurlijke v...

Voeding Voeding

Hoeveel soorten honing bestaan er en welke is het beste?

Honing is een zoete smaakmaker die toepasbaar is in veel gerechten. Zo kan het gebruikt worden als een natuurlijke suike...

Voeding Voeding

Is bloemenhoning beter dan gewone honing?

Honing is een mengsel van voornamelijk glucose en fructose, oftewel suiker. Honing is daarom bijna identiek aan kristals...

Voeding Voeding

Hoe weet ik of honing geen toevoegingen bevat?

Fabrikanten zijn verplicht om een aantal zaken op hun etiketten te vermelden, zoals de naam van het product, de houdbaar...

Voeding Voeding

Is honing beter dan suiker?

Honing bestaat uit fructose, glucose, water en een klein beetje sacharose. Honing bestaat dus voor het overgrote deel ui...

Toon meer (300)