Wat zijn antinutriënten?

Wat zijn antinutriënten?

Nutriënten zijn voedingsstoffen die je als mens nodig hebt, zodat verschillende lichaamsprocessen, zoals groei, stofwisseling en ademhaling, plaats kunnen vinden. 

Antinutriënten komen van nature voor in plantaardige producten en kunnen de opname van voedingsstoffen belemmeren. Deze stofjes zitten in planten met eigenlijk maar één doel; het beschermen van deze planten om zo de soort in stand te houden. Denk hierbij aan zaden die door vogels worden opgegeten. Deze zaadjes worden niet opgenomen, maar in z'n geheel weer uitgescheiden en zo zorgt de plant voor verspreiding van de soort. Een ander voorbeeld is een giftig plantje, dat zo beschermd is tegen vraat door insecten of andere dieren.

Antinutriënten in voeding

Antinutriënten zijn stoffen die van nature voorkomen in veel voedingsmiddelen. Zo komen ze voor in groente, fruit maar ook in graansoorten en melk. 

Ondanks dat deze stoffen in veel voedingsmiddelen voorkomen, betekent het niet dat je niks meer kan eten. Veel van deze stoffen die bijvoorbeeld in bepaalde groenten zitten, worden namelijk inactief door de juiste bereidingswijze. Als je bijvoorbeeld broccoli kookt worden de antinutriënten inactief.

Gezondheidsvoordelen

Ondanks dat antinutriënten in grote hoeveelheden niet heel goed zijn voor de gezondheid, hebben sommige antinutriënten ook gezondheidsvoordelen. Zo kan fytinezuur, een antinutriënt die onder andere in granen, peulvruchten, koffiebonen en noten zit, het cholesterol verlagen en voorkomen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Nadelige gevolgen lectine en oxaalzuur

Lectine en oxaalzuur zijn ook voorbeelden van antinutriënten. Lectine komt voor in peulvruchten en granen en kan in grote hoeveelheden zorgen voor symptomen zoals braken en koorts. Oxaalzuur zit in voedingsvezels en spinazie en kan voor problemen zorgen wanneer je onvoldoende calcium binnenkrijgt.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

12 lekkerste eetbare wilde planten

De 12 lekkerste eetbare wilde planten die je wilt kennen!

Ben je op zoek naar eetbare wilde planten? Goed nieuws, want je vindt ze dichterbij dan je misschien denkt. Veel van dez...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom

De aandoening 'lekkende darm syndroom' is nog niet bij veel mensen bekend. Wij besteden er daarom in dit artikel aandach...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes: Voedingsstoffen, Bereiding en Recept

Meiraapjes zijn één van de bekendste vergeten groente. Dit zijn groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmidde...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

De Gezondheidsvoordelen en Toepassingen van Rabarber

Rabarber (wetenschappelijke naam Rheum rhabarbarum) is van oorspronkelijk Aziatisch. De groente staat bekend om de rode ...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'