Eigenlijk is het antwoord op deze vraag vrij simpel: ja, dit zijn allen benamingen voor een en dezelfde ui.
De bosui ofwel lente-ui ofwel salade ui is een onvolgroeide uiensoort met blad. Vroeger werd er een verschil gemaakt tussen deze uiensoorten, maar vandaag de dag worden dezelfde uien onder verschillende namen verkocht door de grote supermarkten.
Wie was er eerst de lente-ui of de bosui?
Vroeger werd er wel vaker een verschil gemaakt tussen een lente-ui en een bosui. De lente-ui werd namelijk eerder geplukt dan de bosui, wat ervoor zorgde dat de smaak milder was en het uitje kleiner. De smaak van de lente-ui kwam hierdoor dichter bij de smaak van prei te liggen.
Smaak
Deze uiensoort is een stuk minder scherp en heeft een zachtere nasmaak wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld een rode of witte ui. Daardoor is de lente-, salade- of bosui gemakkelijker rauw te eten. Deze groentes worden vaak gebruikt in koude gerechten, zoals salades, en zijn een echte smaakmaker. Drie keer raden hoe de salade-ui aan z'n naam komt...
Eetbaar?
Wanneer je de harde onderkant (inclusief worteltjes) van de bosui afsnijdt, kun je de groente in z'n geheel eten. Uiteraard wel eerst even wassen.