Zijn bosuitjes hetzelfde als lente-uitjes en salade uitjes?

Zijn bosuitjes hetzelfde als lente-uitjes en salade uitjes?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag vrij simpel: ja, dit zijn allen benamingen voor een en dezelfde ui. 

De bosui ofwel lente-ui ofwel salade ui is een onvolgroeide uiensoort met blad. Vroeger werd er een verschil gemaakt tussen deze uiensoorten, maar vandaag de dag worden dezelfde uien onder verschillende namen verkocht door de grote supermarkten.

Wie was er eerst de lente-ui of de bosui?

Vroeger werd er wel vaker een verschil gemaakt tussen een lente-ui en een bosui. De lente-ui werd namelijk eerder geplukt dan de bosui, wat ervoor zorgde dat de smaak milder was en het uitje kleiner. De smaak van de lente-ui kwam hierdoor dichter bij de smaak van prei te liggen.

Smaak

Deze uiensoort is een stuk minder scherp en heeft een zachtere nasmaak wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld een rode of witte ui. Daardoor is de lente-, salade- of bosui gemakkelijker rauw te eten. Deze groentes worden vaak gebruikt in koude gerechten, zoals salades, en zijn een echte smaakmaker. Drie keer raden hoe de salade-ui aan z'n naam komt...

Eetbaar?

Wanneer je de harde onderkant (inclusief worteltjes) van de bosui afsnijdt, kun je de groente in z'n geheel eten. Uiteraard wel eerst even wassen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

Seizoensgroenten: zomergroenten

Seizoensgroenten: zomergroenten

Tegenwoordig is bijna elke groentesoort het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Maar als je voor vers en milie...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes: Voedingsstoffen, Bereiding en Recept

Meiraapjes zijn één van de bekendste vergeten groente. Dit zijn groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmidde...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Couscous

Couscous: kleine korreltjes met grootse voordelen

Steeds vaker zie je een breed assortiment couscous in de winkelschappen liggen. Maar wat is couscous eigenlijk? Deze kle...

orzo pastasoort

Orzo: De Gezondheidsvoordelen (incl. Heerlijk Orzo Recept)

Is orzo pasta of is het rijst?  Het is niet gek dat orzo deze vraag oproept, als je de vorm van deze kleine korrelt...

asperges

Asperges: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Asperges zijn er in het groen, paars en wit. De laatste variant is misschien wel de publieksfavoriet en wordt ook wel he...

Lees wat je gemist hebt

14329 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'