Kaas is een product dat gemaakt wordt van melk. Bij het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk gescheiden van het vocht. Vervolgens wordt aan het kaasstremsel, zuursel en zout toegevoegd bij het bereidingsproces. Maar hoe gezond is kaas nou eigenlijk en hoeveel calorieën bevatten de verschillende kaassoorten?
Is kaas gezond?
Kaas heeft een aantal positieve kenmerken. Kaas is namelijk een bron van vitamine A, vitamine B2 en B12. Daarnaast bevat kaas verschillende mineralen, zoals magnesium, calcium, zink en fosfor. Kaas levert dus veel belangrijke voedingsstoffen. Er zitten echter ook grote nadelen aan kaas. Kaas bevat namelijk veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Door het hoge zoutgehalte in kaas wordt ook de kans op een hoge bloeddruk vergroot.
Calorieën per 100 gram
Wat is de energetische waarde van verschillende populaire kaassoorten per 100 gram?
- Hüttenkäse: 91 kcal
- Kaas 10+: 187 kcal
- Kaas 20+: 236 kcal
- Kaas 30+: 289 kcal
- Mozzarella: 262 kcal
- Zachte geitenkaas: 207 kcal
- Parmezaanse kaas: 404 kcal
- Goudse kaas 48+: 368 kcal
- Brie 50+: 316 kcal
- Cheddar kaas 50+: 415 kcal
- Mascarpone: 455 kcal
Slanke kaassoorten
In 10+, 20+ of 30+ kaas zit een stuk minder vet dan de reguliere 48+ kaas. Ook hüttenkäse, mozzarella, geitenkaas en 30+ smeerkaas zijn gezondere keuzes. Let er echter wel op dat ook deze kaassoorten vaak veel zout bevatten.
Advies
Het is zeker niet nodig om kaas helemaal uit je voedingspatroon te verbannen, maar over het algemeen is het wel verstandig om kaas met mate te gebruiken.
Staat de soort kaas die jij gebruikt niet in de lijst hierboven? Je kunt altijd op het etiket kijken voor de precieze voedingswaarden en calorieën van jouw specifieke product.