Hoeveel calorieën zitten er in sushi?

Hoeveel calorieën zitten er in sushi?

Sushi is een traditioneel Japans gerecht dat populair is over de hele wereld. Het wordt gewoonlijk geserveerd in een rolvorm die 6 tot 8 stuks sushi bevat, afhankelijk van het type. Het gerecht bevat een verscheidenheid aan gekookte en rauwe zeevruchten, groenten en rijst gewikkeld in vellen gedroogd zeewier, nori genaamd.

Hoewel sushi relatief klein is en vaak wordt beschouwd als voedsel dat geschikt is voor gewichtsverlies, kunnen ze meer calorieën en natrium bevatten dan je zou denken. Dit heeft juist een nadelig effect op het gewicht en daarnaast ook de bloeddruk.

Calorieën per stuk

De meeste kleine sushi bevatten per stuk 30 kcal, dit kan erboven of eronder liggen afhankelijk van welke ingrediënten er worden toegevoegd. Sushi met gefrituurde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld gefrituurde garnaal, zijn vaak hoger in kcal en vetten dan sushi met komkommer en een magere vissoort. Grotere stukken sushi, zoals nigiri (veel rijst met een stuk vis), tellen zo'n 50 kcal.

Stel je eet twee sushirolls, a 6 tot 8 stuks, dan komt het aantal calorieën al gauw neer op 600 kcal. 

Sauzen en zout

Ook speelt de saus die aan de sushi wordt toegevoegd een rol. Wordt er een eetlepel mayo over een sushirol toegevoegd, dan komt hier nog 90 kcal bij. Een eetlepel sojasaus bevat misschien slechts 12 kcal, maar wel 2,6g aan zout. Dit is al een groot deel van de dagelijks aanbevolen zout inname, aangezien 6 gram zout als maximale bovengrens wordt aangehouden. 

Gezond sushi maken

Je kunt zelf ook sushi gezonder maken door het zelf te maken. Tegenwoordig zijn er genoeg sushikits in de supermarkt verkrijgbaar. Op deze manier is het mogelijk om zelf te kiezen welke ingrediënten er aan de sushi wordt toegevoegd. Vervang bijvoorbeeld sushirijst door volkoren rijst of bloemkoolrijst, op deze manier krijg je meer vezels binnen. Daarnaast is het aan te raden om vis en groente te gebruiken die niet gefrituurd zijn. 

Tip

Sauzen die gecombineerd kunnen worden met de sushi en een stuk gezonder zijn, zijn bijvoorbeeld mosterd, mayolijn of sojasaus met minder zout.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Hoe ongezond is sushi?

Het basis bestanddeel van veel sushi is kleverige rijst dat wordt aangevuld met groenten, (rauwe) vis of ei die tussen o...

Gezond levenGezond leven

Hoe maak ik zelf gezonde sushi?

Sushi kan je zelf gezonder maken door bepaalde gezondere producten te gebruiken. Soort rijst Zo kun je de standaard kl...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën zitten er in rijst?

Rijst is een lekkere en makkelijke basis voor een maaltijd. Rijst valt binnen de Schijf van Vijf en is daarom een gezond...

Gezond levenGezond leven

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Wist jij al dat jouw lichaam ook tijdens het slapen calorieën verbrandt? Want ook dan is je lichaam hard aan het we...

MedischMedisch

Hoeveel calorieën verbrand je in rust per dag?

Hoeveel calorieën je in rust per dag verbrandt hangt van verschillende factoren af. Iedereen is anders en ook iedereen v...

Toon meer (552)