Een tompouce of tompoes is een gebakje van twee rechthoekige plakjes bladerdeeg, met daartussen gele banketbakkersroom. Bovenop zit meestal een laagje roze glazuur en soms een streepje slagroom.
In Nederland worden er met Koningsdag, of op dagen dat het Nederlandse Elftal een EK of WK speelt, vaak tompouces verkocht met oranje glazuur. Het lijkt misschien een oer-Hollands gebakje, maar het origineel komt uit Frankrijk, van het gebakje "millefeuille" dat al in de 17e eeuw werd gegeten.
Calorieën
Een kale roze tompouce, zoals we die origineel kennen, weegt 100 gram en bevat volgens het Voedingscentrum 288 calorieën. Maar als je verder kijkt zie je nogal wat verschillen. Zo bevat een tompouce van Albert Heijn 331 calorieën en die van Jumbo telt 321 calorieën. En een tompouce van de HEMA bevat maar liefst 439 calorieën.
Deze verschillen kunnen zitten in de hoeveelheid vulling en dus de grootte van het gebak, of de dikte van de glazuurlaag. Soms zit er ook nog een streep slagroom op de tompouce, wat uiteraard ook weer meer calorieën levert.
Voedingswaarden
Hoewel het erg lekker is, bevat een tompouce niet veel voedingswaarden. We zetten ze op een rij:
- 36,5 gram koolhydraten, waarvan 23,8 gram suiker
- 13,9 gram vet, waarvan 2,6 gram verzadigd vet
- 3,8 gram eiwit
Het gehalte aan vezels, vitaminen en mineralen is helaas verwaarloosbaar.