Waarom is foie gras zo omstreden?

Waarom is foie gras zo omstreden?

Foie gras, de Franse benaming voor ‘vette lever’, komt van ganzen- of eendenlever en is een duizenden jaren oude delicatesse. De ganzen of eenden worden vaak gevoed met sondevoeding. Hierdoor krijgen de dieren een zo vet mogelijke lever, tot wel tien keer zo groot als een normale lever.

De dwangmatige sondevoeding van ganzen en eenden maakt de consumptie van foie gras tegelijkertijd zo omstreden, omdat het dierenwelzijn geschaad wordt.

In sommige landen is de productie en import van foie gras dan ook verboden. In Nederland is de import van foie gras wel toegestaan. Ganzen en eenden mogen ook gewoon gehouden worden, zolang deze maar niet dwangmatig worden gevoed.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, BSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Kan je gras eten?

Het is niet verstandig om gras te eten. Vooral omdat dit voor mensen niet goed te verteren is. Er is daarom een kans dat...

Medisch Medisch

Kun je allergisch zijn voor bepaalde groenten?

Ja, je kunt allergisch zijn voor bepaalde groenten. Een allergische reactie wordt veroorzaakt door eiwitten. Bij groente...

Voeding Voeding

Bestaat er overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers?

Zodra je een bewerkt product koopt zie je op de verpakking de ingrediënten vermeld staan. Hierbij staan een heleboel sto...

Medisch Medisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker ...

Gezond leven Gezond leven

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn z...

Toon meer (209)