Waarom is foie gras zo omstreden?

Waarom is foie gras zo omstreden?

Foie gras, de Franse benaming voor ‘vette lever’, komt van ganzen- of eendenlever en is een duizenden jaren oude delicatesse. De ganzen of eenden worden vaak gevoed met sondevoeding. Hierdoor krijgen de dieren een zo vet mogelijke lever, tot wel tien keer zo groot als een normale lever.

De dwangmatige sondevoeding van ganzen en eenden maakt de consumptie van foie gras tegelijkertijd zo omstreden, omdat het dierenwelzijn geschaad wordt.

In sommige landen is de productie en import van foie gras dan ook verboden. In Nederland is de import van foie gras wel toegestaan. Ganzen en eenden mogen ook gewoon gehouden worden, zolang deze maar niet dwangmatig worden gevoed.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

BPA (Bisfenol A)

BPA (Bisfenol A)

Bij het woord 'BPA' gaat er niet bij iedereen gelijk een belletje rinkelen. Toch staan de gezonde lifestyle-websites vol...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Wil je zelf je lever ontgiften op natuurlijke wijze? In dit artikel geven we je tips hoe je met behulp van voeding kunt ...

Wat is een diëtist

4 Redenen om een diëtist in te schakelen (+ dit kost het)

Waarschijnlijk denk je bij het woord diëtist al snel aan het woord afvallen. En het klopt dat deze specialist je daarbij...

macadamianoten

6 Redenen om vaker macadamianoten te eten

De macadamianoot wordt gezien als het prijzige en minder bekende broertje van de walnoot, hazelnoot en cashewnoot. Maar ...

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen vo...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

Lees wat je gemist hebt

13442 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'