Bevatten gevriesdroogde voedingsmiddelen dezelfde nutriënten als verse?

Bevatten gevriesdroogde voedingsmiddelen dezelfde nutriënten als verse?

Vriesdrogen of lyofilisatie is een manier die gebruikt wordt om voedingsmiddelen te conserveren oftewel langer te bewaren. Dit gebeurt veel bij groenten en fruit.

Het proces van vriesdrogen

Het proces van vriesdrogen bestaat uit meerdere stappen. Allereerst worden de producten snel bevroren. Door het snel te bevriezen, ontstaan er minder en kleinere ijskristallen. Daarnaast verkleint dit de kans op eventuele beschadigingen.

Daarna wordt het product voor een bepaalde tijd (soms wel enkele dagen) bewaard bij een verlaagde luchtdruk. Dit zorgt ervoor dat het product gaat sublimeren. Dat betekent dat de gevormde ijskristallen overgaan van vaste vorm naar gasvormig. Doordat dit proces ver onder het vriespunt plaatsvindt duurt het sublimeren vrij lang, maar een bijkomend voordeel is dat de smaak en structuur van de producten zo goed behouden blijft.

Vervolgens wordt het product op hogere temperaturen nagedroogd om er zeker van te zijn dat alle ijskristallen verdwenen zijn. 

Een gezonde manier van conserveren

Door te vriesdrogen onttrek je water uit een product. Hierdoor is het voor organismes lastig om te overleven. Daarnaast zorgt vriesdrogen ervoor dat niet alleen de smaak en structuur van het product goed bewaard blijven, maar dit geldt ook voor de in het product aanwezige voedingsstoffen.

Vriesdrogen boven vers?

Gevriesdroogde producten bevatten dus dezelfde nutriënten en in sommige gevallen zelfs nog meer dan de verse varianten. Waarom? Omdat sommige verse producten van ver moeten komen of al een tijdje liggen voordat je ze opeet, terwijl gevriesdroogde producten vers worden gevriesdroogd.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtaf...

Pure chocolade

Pure chocolade, de belangrijkste voordelen op een rij

Chocoladeliefhebbers opgelet: pure chocolade is gezond! Je hoeft je chocoladeverslaving niet op te geven. Een hele reep...

Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking. Aloë vera is één van de oudst...

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt da...

Gezondheidsvoordelen van de framboos

Framboos: een roze, schattig ogende vruchten boordevol gezondheidsvoordelen

Het is zomer, je ligt in de tuin te zonnen en snakt naar een gezonde snack. Dan heb je geluk, want het is het frambozens...

Jackfruit gezond

Jackfruit, een perfecte vleesvervanger?

Ga je op zoek naar vleesvervangers, dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij jackfruit uitkomt. Jackfruit vleesverva...

kibbeling gezond

Kibbeling: Calorieën, Gezondheidsvoordelen en Allergieën

Een portie verse kibbeling van de markt of de visboer, is een favoriet voor velen. De lekkernij geeft je energie en voor...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'