Vriesdrogen of lyofilisatie is een manier die gebruikt wordt om voedingsmiddelen te conserveren oftewel langer te bewaren. Dit gebeurt veel bij groenten en fruit.
Het proces van vriesdrogen
Het proces van vriesdrogen bestaat uit meerdere stappen. Allereerst worden de producten snel bevroren. Door het snel te bevriezen, ontstaan er minder en kleinere ijskristallen. Daarnaast verkleint dit de kans op eventuele beschadigingen.
Daarna wordt het product voor een bepaalde tijd (soms wel enkele dagen) bewaard bij een verlaagde luchtdruk. Dit zorgt ervoor dat het product gaat sublimeren. Dat betekent dat de gevormde ijskristallen overgaan van vaste vorm naar gasvormig. Doordat dit proces ver onder het vriespunt plaatsvindt duurt het sublimeren vrij lang, maar een bijkomend voordeel is dat de smaak en structuur van de producten zo goed behouden blijft.
Vervolgens wordt het product op hogere temperaturen nagedroogd om er zeker van te zijn dat alle ijskristallen verdwenen zijn.
Een gezonde manier van conserveren
Door te vriesdrogen onttrek je water uit een product. Hierdoor is het voor organismes lastig om te overleven. Daarnaast zorgt vriesdrogen ervoor dat niet alleen de smaak en structuur van het product goed bewaard blijven, maar dit geldt ook voor de in het product aanwezige voedingsstoffen.
Vriesdrogen boven vers?
Gevriesdroogde producten bevatten dus dezelfde nutriënten en in sommige gevallen zelfs nog meer dan de verse varianten. Waarom? Omdat sommige verse producten van ver moeten komen of al een tijdje liggen voordat je ze opeet, terwijl gevriesdroogde producten vers worden gevriesdroogd.