Is glutenvrij brood gezonder dan gewoon brood?

Is glutenvrij brood gezonder dan gewoon brood?

Gluten zijn terug te vinden als onderdeel van de eiwitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Dankzij gluten krijgt brood een luchtige structuur omdat deze vorm en textuur geven aan brood. Tarwe staat daarom ook bekend als de enige bakwaardige graansoort voor brood.

Extra ingrediënten

Om de gluten te vervangen om de structuur aan brood te geven worden vaak andere ingrediënten extra toegevoegd. Zo bevatten sommige glutenvrije broden meer calorieën, vetten, korte-keten koolhydraten (suiker), zout, maar minder jodium.

Jodium

Glutenvrij brood bevat over het algemeen iets meer vet, vezels en minder eiwit en natrium (zout) in vergelijking met "gewoon" brood zoals bruin- en meergranenbrood. In gewoon brood uit de winkel zit vrijwel altijd bakkerszout. Dat is zout waaraan extra jodium is toegevoegd. Dat is nodig voor onder andere een goede schildklierwerking. Eet je zelfgebakken brood, of de geteste glutenvrije broden, dan krijg je te weinig jodium binnen.

Gezonder of niet?

Brood is een bron van vitamines, mineralen, vezels en jodium en is daarom ook een mooie aanvulling in een gezond voedingspatroon. Glutenvrij brood is daarom per definitie niet gezonder dan gewoon brood. Mensen die een aantoonbare glutenintolerantie hebben (coeliakie) kunnen hier wel baat bij hebben. Het risico op tekorten aan vezels, vitamine B1, foliumzuur en jodium is groter bij een glutenvrij dieet.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

DiëtenDiëten

Past spelt in een glutenvrij dieet?

Er wordt vaak beweert dat spelt glutenvrij zou zijn. Dit is echter niet zo. Spelt bevat gluten. Gluten zijn eiwitten die...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?

Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut. Voedingsstoffen in gluten In granen zit...

VoedingVoeding

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature een glutenvrij graan. Echter, haver wordt vaak verbouwd naast tarwegranen. Hierdoor is de kans groot...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Welke graansoorten zijn glutenvrij?

Glutenvrije graansoorten zijn gierst, haver, maïs, rijst, sorghum, teff, boekweit en quinoa. Boekweit en quinoa zijn eig...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat voorkomt in sommige graansoorten. Dit betreft alle tarwesoorten (dus ook bijvoo...

Toon meer (250)
Volg ons