Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen. De reden is dat deze groente van nature giftige stoffen bevatten. Daarnaast zitten er op champignons ook mogelijk schadelijke bacteriën. 

Om te voorkomen dat je klachten krijgt bij het rauw eten van deze groenten kun je deze beter eerst verhitten. Door deze rauwe groenten te verhitten worden ze ontdaan van deze giftstoffen. Hierna zijn deze prima te eten.

Groenten verhitten

Pas bij het verhitten van groenten wel op dat je deze niet te lang verhit of in teveel water kookt. Op deze manier kunnen er kostbare vitamines en mineralen verloren gaan. Verhit de rauwe groenten in een klein beetje water tot ze beetgaar zijn. Op deze manier zijn de groenten lekker en behouden ze hun goede voedingsstoffen. Een win-winsituatie dus.

Variëren met groenten 

Ook rauwe groenten passen heel goed in een gezond voedingspatroon. Dus varieer lekker tussen rauwe en groenten die gegaard zijn. De reden om dit te doen zou alleen al kunnen zijn omdat sommige rauwe groenten waardevolle voedingsstoffen behouden die anders door verhitten verloren gaan.

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn: bonen, peulvruchten, paddenstoelen/ champignons, aubergine en aardappelen. De reden is dat deze groenten van nature giftige stoffen bevatten. Daarnaast zitten erop champignons ook mogelijk schadelijke bacteriën.  Om te voorkomen dat je klachten krijgt bij het rauw eten van deze groenten kun je deze beter eerst verhitten. Door deze rauwe groenten te verhitten worden ze ontdaan van deze giftstoffen.

Hierna zijn deze prima te eten. Verhitten Pas bij het verhitten van groenten wel op dat je deze niet te lang verhit en in teveel water. Op deze manier kunnen er kostbare vitamines en mineralen verloren gaan. Verhit de rauwe groenten in een klein beetje water tot ze beetgaar zijn. Op deze manier zijn de groenten lekker en behouden ze hun goede voedingsstoffen.

Win, win situatie dus. Variëren Ook rauwe groenten passen heel goed in een gezond voedingspatroon. Dus varieer lekker tussen rauwe en groenten die gaar zijn. De reden om dit ook te doen zou alleen al kunnen zijn omdat sommige rauwe groenten waardevolle voedingsstoffen behouden die anders door verhitten verloren gaan.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, HBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach, Gewichtsconsulent (BGN) en Vitaliteitscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Waarom is taugé zo gezond en kan je het rauw eten?

Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het ui...

Gezond levenGezond leven

Welke groenten kun je beter niet rauw eten?

Dat groenten gezond zijn wist je waarschijnlijk al wel. En je hebt vast wel eens gehoord dat rauwe groenten nog gezonder...

MedischMedisch

Hoe kom je van een lintworm af?

Een lintworm is een parasiet die zich meestal in de darmen bevindt en 'leeft' van onze darminhoud. Besmetting met een li...

MedischMedisch

Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Hoewel er geen resten van antibiotica te vinden zijn in vlees, kunnen er wel antibiotica-resistente bacteriën op vlees z...

Gezond levenGezond leven

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, vark...

Toon meer (1178)