Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen. De reden is dat deze groente van nature giftige stoffen bevatten. Daarnaast zitten er op champignons ook mogelijk schadelijke bacteriën. 

Om te voorkomen dat je klachten krijgt bij het rauw eten van deze groenten kun je deze beter eerst verhitten. Door deze rauwe groenten te verhitten worden ze ontdaan van deze giftstoffen. Hierna zijn deze prima te eten.

Groenten verhitten

Pas bij het verhitten van groenten wel op dat je deze niet te lang verhit of in teveel water kookt. Op deze manier kunnen er kostbare vitamines en mineralen verloren gaan. Verhit de rauwe groenten in een klein beetje water tot ze beetgaar zijn. Op deze manier zijn de groenten lekker en behouden ze hun goede voedingsstoffen. Een win-winsituatie dus.

Variëren met groenten 

Ook rauwe groenten passen heel goed in een gezond voedingspatroon. Dus varieer lekker tussen rauwe en groenten die gegaard zijn. De reden om dit te doen zou alleen al kunnen zijn omdat sommige rauwe groenten waardevolle voedingsstoffen behouden die anders door verhitten verloren gaan.

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn: bonen, peulvruchten, paddenstoelen/ champignons, aubergine en aardappelen. De reden is dat deze groenten van nature giftige stoffen bevatten. Daarnaast zitten erop champignons ook mogelijk schadelijke bacteriën.  Om te voorkomen dat je klachten krijgt bij het rauw eten van deze groenten kun je deze beter eerst verhitten. Door deze rauwe groenten te verhitten worden ze ontdaan van deze giftstoffen.

Hierna zijn deze prima te eten. Verhitten Pas bij het verhitten van groenten wel op dat je deze niet te lang verhit en in teveel water. Op deze manier kunnen er kostbare vitamines en mineralen verloren gaan. Verhit de rauwe groenten in een klein beetje water tot ze beetgaar zijn. Op deze manier zijn de groenten lekker en behouden ze hun goede voedingsstoffen.

Win, win situatie dus. Variëren Ook rauwe groenten passen heel goed in een gezond voedingspatroon. Dus varieer lekker tussen rauwe en groenten die gaar zijn. De reden om dit ook te doen zou alleen al kunnen zijn omdat sommige rauwe groenten waardevolle voedingsstoffen behouden die anders door verhitten verloren gaan.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, Gewichtsconsulent (BGN) en VitaliteitscoachHBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet ...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Edamame bonen

Edamame bonen: de belangrijkste gezondheidsvoordelen en risico's van deze groene bonen

Bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, bijna iedereen kent ze wel. Maar heb je wel eens edamame bonen gegeten? En weet ...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

14332 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'