Ja, alle soorten groenten tellen mee in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Zowel soepen, smoothies als sapjes kunnen een bijdrage leveren aan deze hoeveelheid.
Alleen staan niet alle varianten van groenten in de Schijf van Vijf. Zo hebben verse groenten de voorkeur boven groenten uit blik of glas waaraan zout is toegevoegd en welke minder vitamines bevatten. Daarentegen zijn diepvries groenten net zo gezond als verse groenten, op de à la creme varianten na. Kant- en klaar soepen met veel zout zijn geen gezonde bronnen van groenten. Een zelfgemaakte soep met verse of gepureerde groenten, zonder al te veel zout, is een veel gezondere keuze. Verder bevatten groentesapjes over het algemeen meer suiker dan groentesmoothies.
Uiteindelijk is het het beste om de groente zo onbewerkt en vers mogelijk te eten. Hierdoor blijven alle vezelstructuren en vitamines intact, en krijg je zo min mogelijk toevoegingen binnen. Het is wel belangrijk om groente van te voren goed te wassen om resterende pesticiden te verwijderen.